• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Framtidens mat: Fluglarvsrisotto och printade puréer

  Morgondagens gastronomi präglas av både teknisk innovation och traditionellt hushållstänkande.Det kan betyda att maten blir både hemodlad, hållbar och printad på skrivaren.

  Grönsaksakvarium

  Vad sägs om egna tomater året om – på armlängds avstånd från skärbrädan? Prototyper för att odla grönsaker inomhus har funnits i ett par år, men nu börjar de första riktiga konsumentprodukterna dyka upp. En av dem är framtagen av den unga spanska ingenjören Javier Morillas, som tröttnade på att se lastbilar fyllda med frukt och grönt rulla ut ur hemstaden Almeria för att transporteras hundratals mil genom Europa. Alla borde ha nära till odling, tänkte han och samlade ihop ett startkapital via en nätinsamling, så kallad crowdfunding.
  Nu är produkten Niwa färdigutvecklad och klarar plantor upp till en höjd på 60 centimeter. Förutom tomater föreslår man odling av exempelvis paprika, ärter, spenat, jordgubbar och kryddor. Systemet är hydroponiskt (saknar jord) och reglerar automatiskt bevattning, gödning och ljus. Processen kan följas via en app i tele-
  fonen. Niwa kan förbeställas i tre olika storlekar, den minsta med en prislapp på 279 dollar.

  Läs mer om hydroponisk odling här >>

  Flugfarm, någon…?

  Här tar vi egenproduktionen av mat ett steg längre – till larver. Det kan verka långsökt, men bygger på rationella argument. Produktionen av en enda hamburgare kräver 200 liter vatten och en markyta på sju kvadratmeter. Produktion av insekter – redan en viktig näringskälla i stora delar av världen – kräver omkring tolv gånger mindre resurser och kan göras i stort sett klimatneutral.
  Den österrikiska industridesignern Katharina Unger har tagit fram konceptet Farm 432. Namnet syftar på att systemet på 432 timmar kan producera hela 2,4 kilo larvprotein från ett enda gram flugägg. Flugorna äter inte alls, medan larverna föds upp på vanligt matavfall – innan de snyggt och prydligt faller ner i en behållare vid skörd. Men ja, här pratar vi fortfarande om en prototyp.

  Mat från skrivaren

  Känns tanken på en tallrik fluglarvrisotto en smula motbjudande? Det är troligen bara en vanesak, men även här kan ny teknik komma till pass. Det är nämligen fullt möjligt att torka insekterna, krossa dem till proteinpulver, mixa med exempelvis ostmassa – och med en 3d-skrivare printa ut dem i valfri aptitretande skepnad.
  Flera företag experimenterar just nu med 3d-utskrivet kött från både insektsprotein och odling från stamceller.
  Redan idag erbjuder det tyska företaget Biozoon 3d-skrivare för att omforma finfördelad mat till människor som av medicinska orsaker har svårt att svälja. Puréerna stabiliseras och printas till former som liknar traditionella maträtter. 

  Mat från främlingar

  Ett beprövat recept på hushållning är att ta vara på rester. Men även här ger ny teknik nya möjligheter. Den senaste trenden från hipsterkvarteren i San Francisco och New York går ut på att dela helgens långkok eller överblivna pizza med en hungrig medmänniska – så kallad foodsharing.  Appen Leftoverswap visar på en karta var det finns färska rester att hämta upp i närheten och sammanför givare och mottagare. "Folk håller precis nu på att bli bekväma med att dela badrum med främlingar genom företag som Airbnb. Jag tror att det finns en stor andel av befolkningen som gärna delar med sig av de resurser vi har", förklarar appens grundare Dan Newman.
  I Sverige finns sedan flera år Facebookgruppen Fruktförmedlingen, där givmilda trädgårdsägare som tröttnat på högar med ruttnande fallfrukt kan posta erbjudanden om gratis godsaker.

  Det smarta köket

  Ett tvärvetenskapligt projekt från Virginia Tech i USA har låtit forskare inom industridesign, arkitektur, inredning och datateknik visualisera framtidens köksmiljö, kallat FutureHAUS. Resultatet visades nyligen på en mässa i Las Vegas och inkluderar bland annat en jättelik högupplöst skärm där kökskaklet brukar sitta – välj om du vill visa en vacker utsikt eller helt enkelt det recept du just nu lagar. Viktsensorer i kyl och skafferi känner av vilka varor som håller på att ta slut, skåp och lådor öppnas med touchfunktion och med en kamera i ugnen följer du
  sockerkakans gräddning via tv:n eller telefonen.

   

  Av Oskar Ekman

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!