• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så mycket godis äter vi i påsk

  Vi lyfter på locket till påskägget, och hittar förutom tonvis med sill och smågodis också en helg med rekord i antal inlagda Blocket-annonser.

  Så mycket godis äter vi i påsk
  Vi äter i genomsnitt 1,4 kg godis under påsken. Foto: Scanpix

  Miljontals ägg på påskborden

  Påsksymbolen nummer ett är förstås ägget. Inför påskhögtiden ligger den 40 dagar långa fastetiden i kyrkoåret. Förr fick man inte äta ägg under fastan och därför hade man också gott om överblivna ägg till påskens fester. Det sammanföll också med den tid då hönsen började värpa mer igen efter vintern, så äggen var efterlängtad festmat. Fortfarande anser många att det inte riktigt blir påsk utan kokta ägg till påskmiddagen.
  Intresset för ekologiska ägg ökar stadigt och numera är cirka 13 procent av de ägg som säljs i Sverige ekologiska. Vi svenskar sätter i oss omkring tolv kilo ägg eller cirka 222 ägg per person och år, och det går förstås åt "äggstra" många under påsken. Enligt Svenska ägg äter vi sex miljoner ägg i timmen under påskaftons kväll.

  1500 ton sill

  Förutom äggen vill vi ha sill, lax och lamm på påskbordet. Och det kostar. Vi handlar mat för över sju miljarder kronor, 20 procent mer än en vanlig vecka. Eventuellt kan omsättningen just i år bli ännu högre eftersom helgen ligger en vecka efter att de flesta får lön. Vi äter till exempel 1 500 ton sill under påsken och det är klara sillsorter som inlagd sill och löksill som är favoriter.

  1,4 kilo godis per person

  Det många främst förknippar med påsken är godis. Godis till barnen, i presentäggen, godis på längden och godis på tvären. Godisätandet har ökat i många år och i dag äter vi i genomsnitt 220 gram godis i veckan. Men under påskveckan slår vi alla rekord och äter i snitt 1,4 kilo godis. Inte helt oväntat är det godis som föreställer ägg som är mest populära.
  I en undersökning gjord av Svensk Handel uppgav 38 procent av de tillfrågade att de trodde att de skulle gå upp i vikt under påsken.

  1,5 miljarder kronor på blommor

  Förutom god mat vill vi också pigga upp med växtlighet. Våren skyndas på genom att vi tar in påskris som pyntas med fjädrar och blomsterbranschen har en stor topp i försäljningen med påskliljor, tulpaner, lökar och andra vårblommor. Under april spenderar vi 1,5 miljarder kronor på snittblommor och krukväxter. I påsktid säljs fler blommor än till alla hjärtans dag. Alla påskblommor ska givetvis vara gula, vilket ställer till det något för branschen eftersom de gula blommornas popularitet sjunker som en sten samma dag som påsken är över.

  180 000 liter påsköl

  För den som vill dricka alkoholfritt är påskmust en given storsäljare, även om den inte kan mäta sig med julmusten när det gäller försäljning. På Systembolaget ökar försäljningen till påskhelgen med 40 procent jämfört med en vanlig vecka. Vi köper extra mycket både vin och brännvin till påskfesterna och kånkar också hem cirka 180 000 liter påsköl från Systembolaget. På skärtorsdagen kommer mer än dubbelt så många kunder till butikerna jämfört med andra torsdagar.
  Läs också: Årets bästa påsköl >>

  Från minusgrader till 20 plus

  Det typiska påskvädret är osäkert och ostadigt. Temperaturen kan svänga från uppåt 20 plusgrader till långt under nollan. I år ligger påsken ganska tidigt men samtidigt har sol och värme kommit rekordtidigt i år.
  Många inviger sommarstället till påsk och om det blir soligt och varmt så blir påsken en given helg för grillpremiär med extra försäljning av utemöbler, grillkol och färdigmarinerat kött.

  Trångt på Blocket

  På annandag påsk har vi festat klart, ätit upp godiset, men är fortfarande lediga. Då passar vi på att röja, rensa och renovera. Köerna på landets soptippar och byggmarknader ringlar långa. Annandag påsk är den dag på hela året då köp- och säljmarknaden Blocket har allra flest inlagda annonser och samtidigt flest antal unika besökare.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!