Vad är nyttig mat?

Vad är nyttig mat? Hej! Jag hoppas verkligen att du kan hjälpa mig lite. Det är nämligen så att jag har Anorexia sen lite mer...

Vad är nyttig mat?

Hej! Jag hoppas verkligen att du kan hjälpa mig lite. Det är nämligen så att jag har Anorexia sen lite mer än tre år tillbaka och mitt förhållande till mat är inte det bästa. Och det blir bara sämre av allt de skriver i tidningarna. Varje vecka är det något nytt som är “farligt”, t.ex. pasta, bröd osv. Detta gör att jag ständigt får känna oro av allt jag lyckas stoppa i mig eftersom att jag tycker att all mat verkar vara “farlig”. Jag vill helst av allt äta bra mat som är nyttig och hälsosam. Så min fråga till dig är: Vad är bra och nyttig mat?
Och hur kan man läsa sig till detta på näringsinnehållet och ingredienserna på varorna? När jag är och handlar så stirrar jag mig nästan blind på produkternas näringsvärde. Är helt besatt. Så därför ber jag dig att hjälpa mig. Skulle jag vara så tacksam. Tack på förhand // / Elin

Svar:

Hej Elin,
Jag misstänker att ditt liv mer liknar ett h-vete…. att ständigt och jämt tänka på vad som är nyttigt och undvika allt som är farligt. Framförallt när vi läser allt som skrivs i olika tidningar, när vi hör allt som talas om på radio, tv och även lyssnar till vänner och bekanta som ofta har åsikter om allt vad mat innebär. Ska vi följa allt som skrivs och sägs så kan vi inte leva ett liv egentligen. Det gäller att på något sätt skaffa sig en extra hud emot allt det här hälsosnacket. Att bekräfta för sig själv, kanske intala sig själv att allt är helt ok att äta. Det är ändå alltid fråga om hur ofta och hur mycket vi äter av allt.

Jag hoppas också verkligen Elin, att du har hjälp i ditt arbete att bli frisk. Har du det? Om inte ber jag dig omgående att kontakta din husläkare eller möjligen skolhälsovård om du går i skolan. Be om remiss till specialist inom området. Förmodligen har du redan en kontakt och då ber jag dig tala ytterligare mera med denna person. Försök släppa uttrycket, ensam är stark i det här fallet. Be om hjälp!

Vi behöver hjälp utifrån när det rör att bena ut allt vad tankar, känslor och rent fysiska signaler vill förmedla till oss. Det är inte lätt att göra själv, risken är att vi blir förvirrade.

Så, skaffa dig en kontakt inom sjukvården. Helst en som är specialist på detta med ätstörningar. Har du fått behandling? Om inte och du tror att du skulle vara hjälpt av det, be om hjälp!

Jag anser att vi ska äta allt. Till frukost t ex kan vi äta fil och flingor, havregrynsgröt och mjölk kanske eller smörgås och te. Till lunch passar en tallrik mat med tallriksmodellens proportioner, dvs lika mycket grönsaker/rotfrukter som ris, pasta och potatis. Lite mindre av fisken, köttet, korven etc. Till middag passar en tallrik vanlig mat igen. Sedan om dagen är så pass lång att vi får många timmar mellan måltiderna bör vi äta ett mellanmål tycker jag. En frukt och eller en smörgås, kanske med den skivade frukten på är bra mellanmål. Yoghurt med skivad frukt kan också funka, ja det finns ingen begränsning alltså.

Det viktigaste av allt Elin är att vi äter regelbundet, lagom mycket mat så att vi blir sugna till nästa måltid. Vi ska alltså inte äta hela tiden… missförstå mig rätt. Det är oerhört avgörande att vi aldrig hoppar över måltider och inte heller låter det gå för lång tid mellan att vi äter. 2,5 – 4,5 timmar mellan att vi äter är lagom.

Jag upprepar igen, det finns inget livsmedel som bara är dåligt och det finns inget livsmedel som bara är bra. Förstår du? Vi bör äta allt, variera med olika färger, former och konsistens. På så sätt får vi bäst i oss all energi och näring som vi behöver.

Jag är glad över att du skrev till mig Elin. Men du, har du någon att tala med? Om inte – skaffa någon! Lycka till min vän! Vänliga hälsningar Dietist Bim

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top