• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Juicetrenden är här för att stanna

  Hör du till dem som släppt lattekoppen och greppat juicemuggen? Att dricka färskpressade juicer är en växande trend.

  Juicetrenden är här för att stanna
  Från sött till beskt. Trenden på juicebarer i Stockholm, London och New York är densamma. De barnsligt söta juicerna med banan och apelsin får ge vika för bittra juicer med grönkål, broccoli och selleri. Foto: TT

  Råsaftcentrifugen utsågs till Årets julklapp 2013, och har fått en renässans i svenska hem. En rad böcker om livsstilen "juicing" med recept på juicer och smoothies har kommit ut. Och det poppar upp juicebarer i vart och vartannat köpcentrum i Sverige. Att "ta en juice" på stan håller på att bli nästan lika naturligt som att ta en kaffe.
  Barernas koncept är färskpressade juicer och smoothies – utan socker eller andra tillsatser – på grönsaker, frukt och bär som hackas, mixas och pressas medan kunden ser på.
  Nyttigt och gott, enkelt och snabbt. Men hur hälsosamt är det?
  – En väl sammansatt juice ger lika mycket hälsobringande vitaminer, mineraler och antioxidanter som en stor sallad, säger kost- och näringsexperten Ewa Skiöldebrand som gör egen juice nästan varje dag.
  – Juicerna är ett bra komplement när man inte hinner laga mat från grunden.

  Idel nyttigheter i råsaft

  Den främsta hälsovinsten är att vi genom en drink får i oss nyttigheterna från en hög med grönsaker, menar hon.
  – Det är svårt att knapra i sig en broccolistam. Och påfrestande att tugga i sig en stor portion grönkål. Pressar vi dem till juice får vi i oss allt på ett kick. Tester har visat att så gott som alla antioxidanter och andra nyttigheter finns i råsaften.
  Det vi "förlorar" på att göra juice är de fibrer som fastnar i råsaftcentrifugen.
  – Därför är det bra att varva pressade juicer med mixade smoothies där alla fibrer blir kvar i drinken.
  Men för mycket frukt är inte hälsosamt, betonar Ewa Skiöldebrand:
  – Frukt innehåller fruktsockret fruktos. Ett stort upptag av fruktos måste tas om hand av levern, och överskott lagras som fett. Pressar vi tre-fyra apelsiner får vi i oss lika mycket socker som när vi dricker en läsk. Min tumregel är högst en frukt per juice. Var mer generös med bär, som inte innehåller lika mycket socker.
  Juicetrenden som sköljt in över Sverige kommer från USA och Australien. I slutet av 90-talet grundades The juice and smoothie association JASA i USA: En form av lobby-organisation för juicing.
  I dag har till exempel kedjan Juice Generation 13 barer i New York där man lanserar en grön, alternativ amerikansk livsstil. På menyn finns allt från Hale Kale – kål, vattenmelon, äpple, citron – till The Defender med gurkmeja, inge-fära, peppar, citron.

  "Skönhetsbomb"

  Magasinet Harper's Bazaar tipsade nyligen om att varje dag svepa en "skönhetsbomb" på 30 milliliter (för 30 kronor) från Juice Generation. En av dessa shots innehåller bentonitlera, alkaliskt vatten och rosenvatten som ska "absorbera gifter och minska inflammationer i kroppen".
  Och magasinet Men's Health uppmanade läsarna i december att kickstarta 2015 med kedjans utrensande detoxdrinkar.
  Kaffejätten Starbucks bygger ut sitt sortiment med hälsosamma juicer från tillverkaren Evolution Fresh. Och i England gör kedjan Vegesentials succé med 100 procent naturliga superjuicer med innehåll som rödbeta-morot-granatäpple.
  Svenskan Maria Wirén tog juicetrenden med sig från Australien, där hon träffat sin man Steve Collyer. Paret öppnade sin första bar 2008 i Lund, och deras grab and go-kedja Naked Juicebar har nu 20 barer i Sverige. Barerna är små och målgruppen folk i farten, sugna på ett hälsosamt mellanmål. I dag är Britta Angviken vd.
  – Vi kommer att inviga några nya barer 2015. Kundkretsen domineras av kvinnor men är oerhört blandad, berättar hon.
  Den danska kedjan Joe & Juice – som erövrat Danmark, England, Tyskland, Norge, Island – har öppnat nio barer i Sverige sen sommaren 2012. Med soffgrupper och musik vill man skapa "kafékänsla": En mötesplats runt juicen.

  Stockholmssuccé

  Stockholmssuccén Juiceverket har hittills fem barer i huvudstaden. Smak, konsistens, service och upplevelse är i fokus – som i vilken coctailbar som helst. I mars kommer grundarna ut med boken Juiceverket: Juice, drinkar och detox.
  I USA minskar försäljningen av söt fruktjuice till förmån för beskare juicer med grönsaker. Samma trend är tydlig i Sverige.
  Juicetillverkaren Brämhults lanserade två grönsaksjuicer hösten 2013. En med rödbeta och en med fänkål och vetegräs.
  Britta Angviken på Naked Juicebar:
  – Grönare ingredienser kommer stort. Grönkål, spenat, avokado, samt naturliga tillskott som chiafrön och vetegräs.
  Att grabba en färdig juice på stan är enkelt (men dyrt; en stor juice kostar 68 kronor på Juiceverket). Hur blir man då en hemma-juicare?
  – Det blir snabbt en god vana, säger Marlene Gustawson, Stockholm, som har gett ut boken Gröna juicer och
  smoothies (Tukan förlag, 2014). Hon gör en juice och en smoothie varje morgon, året om.
  – Man behöver en bra mixer och en bra råsaftcentrifug. Ge dem hedersplatser i köket. Plocka inte undan dem.
  – Planera dina drinkar och bygg upp ett basskafferi. Plocka och fyll frysen med bär och blad. Jag plockar nässlor, blad från vinbärs- och hallonbuskar och kirskål, och bär på hösten. Handla hem mycket av det som kan sparas, som rödbetor, morötter, ingefära, kål.
  – Jag slänger inga grönsaker. De lite trötta resterna av en sallad åker i råsaftcentrifugen. Släng inte heller resterna som blir kvar i centrifugen. Du kan använda dem i din nästa smoothie. Eller dryga ut färsen när du gör köttfärssås eller biffar. Eller blanda i degen när du bakar bröd, tipsar Marlene Gustawson.

  Hitta smoothie-recept här >>

  Fler smoothie-recept här >>

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!