• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Glöm surdegen – nu blir det andra bullar

  Vilken är nästa bakteriekultur för landets hipsters att experimentera med? Och vilken matkultur står på tur att slå igenom brett? Icakuriren siar om 2015.

  Glöm surdegen – nu blir det andra bullar
  Klassisk svensk sirapslimpa ska det vara. Foto: Ulrika Pousette

  Retrogrejerna är rätt

  • Har du kvar mormors gamla mandelkvarn? Eller tryckkokaren du fick i julklapp år 1986, men aldrig orkade lära dig? Då är det dags att gå upp på vinden och hämta ner dem. Bortglömda kökstillbehör är helt rätt just nu, särskilt om de har en tidlös och smart funktion som hjälper dig att laga mat på ett naturligare, roligare och mer handfast vis. Och som inte detta vore nog, vad sägs om…

  Grönt ljus för lite kött

  • Tanken är förstås inte ny, men kanske är 2015 året då veggivore-rörelsen når ut på allvar. Termen lär ha myntats av en amerikansk matskribent som till ordet veggie lade latinets vorare, som betyder ungefär "äta glupskt". Tanken är att huvudsakligen äta grönsaker, men då och då lägga till lite kött. Omsorg om djuren, miljön och den egna hälsan – välj själv ditt motiv. Och kom ihåg att det förra året var grönkålen som var moderåvaran nummer ett i trendkänsliga och hälsohysteriska Los Angeles ("The kale craze"). Grönt är det nya svarta!

  Kimchi kommer stort

  • Aldrig beställt en bibimbap? Det är troligen bara en tidsfråga, många spår att det

  koreanska köket är nästa stora matkultur att nå ut till en bredare publik. 1975 öppnade familjen Lim restaurang Arirang i Stockholm, sedan ett par år tillbaka är de inte längre ensamma. Ris, sötpotatisnudlar, tofu och grönsaker är basen i det fantastiska koreanska köket, som gärna doftar av vitlök, ingefära och sesamolja. Den som en gång smakat såsen gochujang (en söt, kryddig och stark fermenterad chilipasta) vill gärna använda den i allt från marinader till pytt i panna. Men i fokus står förstås kimchin, de syrade grönsakerna (vanligen salladskål) som finns i otaliga varianter.

  Ofiltrerat är bäst?

  • Ölnördarna har länge vurmat för ofiltrerat öl, men nu verkar trenden även ha nått vinvärlden. För ett par år sedan kom de första ofiltrerade vinerna till Systembolagets hyllor och andelen ökar. Entusiasterna menar att eventuell grumlighet bara innebär fler aromer och ökad kontakt med vinets unika terroir.

  Volgasvampens återkomst!

  • Du kanske minns den med skräckblandad förtjusning från ett köksskåp i slutet av 1970-talet? Den levande och slemmiga varelse som i en glasburk producerade en mystisk, rödbrun tedryck. Nu är kombuchan (eller volgasvampen) tillbaka och har blivit inne bland matnördar som gillar levande bakterier men tycker att surdegen blivit för folklig. Kombuchan sägs tack vare sina enzymer och antioxidanter ha bra hälsoeffekter.

  Släng-skammen breder ut sig

  • Varje svensk kastar i genomsnitt 25 kilo fullt ätbar mat per år (och spolar dessutom bort ungefär 26 kilo i avloppet, främst fil och mjölk). Matbutikerna slänger årligen över 100 000 ton. Men allt fler börjar reagera mot svinnet. Kändiskockar missionerar för att ta vara på hela djuret (och att våga äta blasten på grön-sakerna). Friganer – även kallade "dumpstrare" – återvinner kasserade men dugliga råvaror från affärernas containrar. I Köpenhamn har nya restaurangen Rub & Stub som idé att främst använda överskottsråvaror från livsmedelsindustrin som annars skulle kastats. Kanske får Sverige sin första second hand-krog år 2015?

  Klassiska bröd

  • Levain i all ära, men nu ökar intresset för klassiska svenska bröd som sirapslimpa och kavring. På baksidan försvinner macarons bort till förmån för klassiska bakelser. Kulinariska återupptäckter överhuvudtaget är populära. Varför inte bjuda på flygande Jacob till helgen? 

  Och så tre nya begrepp

  • Bli inte förvånad om någon frågar om din eatdentity, alltså din kulinariska identitet (val av mat verkar bli allt viktigare för vår sociala status). Eller om någon vill bjuda dig på brinner, det vill säga breakfast men som dinner. Och nästa gång du går på krogen och får in en rätt som är som gjord för att delas på sociala medier kan du glänsa och säga: "Det här är verkligen typisk cuisine de blogueur."

   

  Av Oskar Ekman

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!