Få koll på chilifrukterna
Utbudet av hela chilifrukter är en veritabel djungel. Vi letar oss fram och tar ett rejält bett i de hetingar du kan stöta på i affären, både färska, torkade och rökta.

Chilifrukter är nyttiga, de innehåller varierande mängder A-, B- och C-vitamin, frigör endorfiner, och stärker immunförsvaret.
Fett hett - Capsaicin heter ämnet som gör chilifrukten stark. Den största mängden finns i frön, fröfäste och mellanväggar. Capsaicin är fettlösligt, så det hjälper inte att bälga i sig vatten om det bränner i munnen. Ät eller drick hellre något fetthaltigt, som till exempel mjölk.
Mätbart - Chilins hetta mäts i scoville, en måttenhet uppkallad efter sin uppfinnare Wilbur Scoville. Vanlig paprika har en styrka på noll scoville, att jämföra med habanero som ligger på 100 000–350 000.
Rekordstark? Länge hölls indiska chilifrukten Bhut Jolokia/Naga Jolokia för världens starkaste, den bräcktes av Trinidad Moruga Scorpion, som i sin tur slogs av Carolina Reaper härom året. Fortsättning följer nog…
Lättodlad Den som inte är nöjd med butikernas ibland skrala utbud kan botanisera på internetbaserade fröfirmor och hitta många hundra olika sorters chilifrukter att odla själv.
GuajilloGuajillo är torkad mirasolchili, |
|
|
FresnoFresnochilin finns i flera olika färger, vanligast är röd (på bilden en orange variant), den liknar jalapeño men har tunnare väggar. |
PiripiriFlera afrikanska birdseye- eller bird chilisorter går under benämningen piripiri. Den säljs både färsk och torkad. Då den är mycket het bör den användas varsamt. En enda liten torkad piripiri ger lagom med hetta i en sats köttfärssås. |
|
JalapeñoDen gröna jalapeñon har saftigt fruktkött och påminner om grön paprika i smaken. Den äts både grön och mogen röd, och inlagd är den ett vanligt tillbehör till exempelvis tacos. Den röda mogna jalapeñon röks och torkas också, och kallas då chipotle.
|
|
HabaneroDen heta habaneron bör användas varsamt. Hacka den fint och tillsätt lite i taget tills du uppnår önskad styrka. Chilin har en smak av tropisk frukt och passar därför extra bra i rätter med till exempel mango. |
|
ChipotleChipotle är jalapeño som fått mogna helt och bli röd innan den röks och torkas. Smaken är fruktig och rökig med toner av tobak och choklad. Det finns olika varianter, chipotle meko (på bilden) med sitt pergamentsliknande utseende, men också chipotle morita som är vinröd och skrynklig. Med sitt tjocka skal passar de bra i långkok, blötlägg i hett vatten, kärna ur och hacka den gärna. Styrka: Medel. Användning: Långkokt högrevschili och rätter där man vill ha en rökig smak. |
|
ThaichiliThaichili är ett brett begrepp som innefattar många olika sorter, den vi hittar i Sverige säljs ofta i storpack i asiatiska butiker, både grön och mogen röd. Frukterna är små och packade med frön. Används varsamt, det här är potenta grejer. |
|
CascabelCascabel har fått sitt namn efter det spanska ordet för klocka eller skallra, kärnorna lossnar i den torkade chilifrukten som rasslar när man skakar den. Den doftar lätt rökigt, nötigt och av läder och har en fyllig smak av bland annat lakrits, med fruktig syra. |
|
|
DutchDen vanligaste chilin i våra butiker, kallas ibland felaktigt för spansk peppar. Säljs både grön och mogen röd. Som alla chilifrukter varierar den i styrka så smaka gärna innan du använder den. Är den mild kan du låta kärnorna vara kvar. Styrka: Mild till medel. Användning: Allroundchili till alla rätter som behöver lite extra hetta. Tips! Kör röd chili hel under grillen tills skinnet är svart och bubbligt. Dra av skinnet, kärna ur och hacka den, gott i tomat- och paprikasalsa. |
AnchoAncho är torkad poblanochili och doftar fruktigt, den är söt med viss beska och smakar lakrits och kaffe. Chilin kan blötläggas i hett vatten och kärnas ur för att därefter mixas eller hackas.
|