Guide: Vi ger dig koll på kål
Överkokt kål gör ingen glad men rätt tillredd är den helt ljuvlig. Med sitt höga näringsinnehåll är den dessutom riktig supermat. Vi tar en tur i kållandet.

- De olika kålsorterna är rika på bland annat C- vitamin, A-vitamin, kalium, kalcium och folsyra. De är fiberrika, innehåller stora mängder antioxidanter och verkar renande på levern.
- Kål har i långa tider använts för att dryga ut och ge mättnad i många olika matkulturer. Tänk surkål, dolmar eller indisk blomkålsgryta.
- Kål tål kraftig smaksättning. Både syra och sälta hjälper fram smaken bra.
- Ta vara på hela grönsaken, grova rotstockar kan fin- hackas i en gryta, grönkålens bladnerver kan kokas som sparris och broccolistammen kan skalas, skivas och wokas. Yttre blad kan stekas.
- Salta strimlad kål och låt den stå ett tag så dras vätska ur och den blir mjukare. Skölj sedan bort saltet. Passar bra när du ska göra coleslaw.
RödkålRödkålen har ett kompakt runt huvud, och det enda som skiljer den från vitkålen är färgen. Rödkålen är klassisk på julbordet men pryder sin plats i köket året om. Den är perfekt att kombinera med lite syra från till exempel rödvinsvinäger och en aning socker som båda lyfter smaken. | |
BroccoliHar även kallats sparriskål och är en nära släkting till blomkålen. Broccolin är riktigt nyttig, rik på C-vitamin, folsyra, kalium och antioxidanter.När broccolin förlorar i färg förlorar den också i näringsinnehåll, så tillred den varsamt. Broccoli är lätt att variera. Stek, ångkoka eller gratinera den. Den är också ljuvlig i soppa eller tunnhyvlad rå, med olivolja och citronsaft.
| |
SpetskålSpetskålen är en sorts vitkål men med spetsigare form och inte lika fast knutet huvud. Den har godare, mildare smak än vitkål och påminner mer om färsk vitkål. | |
SvartkålJamie Olivers favoritkål kallas också palmkål, och är en korsning mellan grönkål och savojkål. Den har mild kålsmak och läderartade blad. Kan vara lite svår att få tag på så passa på när du hittar den. Svartkålen är en populär ingrediens i det toskanska köket, till exempel i klassikern ribollita. | |
BlomkålBlomkålen är även den rik på fibrer, C-vitamin, A-vitamin, folsyra och kalium. Blomkålen kan ätas rå eller kokt, som puré, stuvad eller gratinerad. I det indiska köket används den både i kryddiga grytor och i friterade snacks, så kallade pakoras. | |
VitkålVitkålen är rik på C-vitamin, folsyra och kalium. Den är riktigt nyttig budgetmat och har lång håll-barhet i kyl. Många minns den från skolbespisningen, skuren i grova bitar, ett smart och billigt sätt att få i skolbarnen vitaminer.
| |
GrönkålKallas ibland bladkål. Grönkål är den sort som är mest lik ursprungsformen av kål, och den är fullkomligt proppad med antioxidanter och vitaminer!
| |
SalladskålKallas ibland kinesisk kål eller kinakål. Salladskålen har en mild kålsmak och en lite vattnig sprödhet. Enbart strimlad i sallad kommer den inte till sin rätt och har kanske därför blivit något av ett olycksbarn i kålfamiljen. I det koreanska köket är den däremot mycket populär, och här syras den till het kimchi. | |
BrysselkålMinisläktingen brysselkål är även den rik på C-vitamin, A-vitamin, folsyra och kalium. Den är något beskare i smaken jämfört med de andra kålsorterna. Överkokt är den en styggelse men råstekt i klyftor blir den läcker. Prova också att plocka isär bladen, koka dem någon minut och använda i en varm sallad.
| |
SavojkålSavojkålen är drottningen i kållandet, den vackraste och mest sofistikerade av kålsläktingarna. Sitt namn har den fått från regionen Savojen i Frankrike, men den är även känd under namnen kruskål eller virsingkål. Den har kortare hållbarhet i kyl än till exempel vit- och rödkål. Använd den till dolmar, eller koka den i klyftor. |