• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Matskolan: Få koll på lökarna

    Rå, stekt, kokt eller friterad – löken sätter piff på maten i många olika former. Vi tar en närmare titt på en av matlagningens viktigaste ingredienser.

    Matskolan: Få koll  på lökarna
    Bild 1153558

     Gul lök

    Gul lök är en billig trotjänare som det lönar sig att alltid ha hemma. Den kan vara skarp och lite rustik som rå men blir ljuvligt söt och mild om den får fräsa långsamt i smör.
    Tips! Skala, skiva och fräs löken i smör på l­ägsta värme tills den är alldeles mjuk och söt. Det kan ta upp till en timme. Använd som ­topping på pizzabotten tillsammans med en god salt ost.

    Bild 1153559

    Knipplök

    Knipplök är färsk nyskördad gul eller röd lök med blasten kvar.
    Hållbarheten är kortare än hos torkad lök. Blasten är god att använda i till exempel sallader och löken har en mild fin smak.
    Tips! Förkoka löken hel i fem minuter, klyv den på längden, pensla med olja och grilla tills den är mjuk och fått fin färg

    Bild 1153560

    Pärllök

    Pärllöken är en plattrund lök som är fin att servera hel.
    Flera olika sorters lökar kallas för pärllök, men den vi ofta ser i butiken är faktiskt en variant av purjolök.
    Tips! Ugnsbaka löken i sitt eget skal i 150 graders ugn, tills den är mjuk helt igenom. Skala och njut som köttillbehör, eller som del av en vegetarisk måltid.

    Bild 1153561

     Purjolök

    En lök med mild smak. Både den vita och den gröna delen används, men den gröna kan vara väl kärv i toppen och är godare tillagad än rå.
    Den nedre delen av purjolöken kupas med jord vid odling för att förbli mjäll och vit. Skölj purjolöken ordentligt då det lätt fastnar jord ­mellan lökbladen.
    Tips! Gör en macka i mackjärn med smör, god ost och hackad purjo. Enkelt och oväntat läckert!

    Bild 1153562

     Rödlök

    Rödlök är mildare än gul lök, och ser vacker ut i sallader och sillinläggningar. Tillsätts syra blir den fantastiskt lysrosa, men steks den länge ser den trist blågrå ut. Skär den fint till sallader, grova bitar rå lök är aldrig gott.
    Tips! Prova den peruanska klassikern salsa criolla, god att servera till alla sorters kött. Skala och skiva en rödlök tunt och skölj den i kallt vatten. Blanda med saften från en lime, 2 tsk olivolja, lite salt och nymalen svartpeppar.

    Bild 1153563

     Salladslök

    Salladslök ser ut som purjolök i formen och har en mild smak. Den passar bra rå i sallader och används både rå, kokt och stekt i det asiatiska köket. Bör förvaras i plastpåse, eftersom den lätt torkar.
    Tips! Salladslök gör sig bra i alla sorters wok­rätter. Skiva och stek den vita delen av löken i woken med andra ingredienser, strö över den skivade gröna lökdelen när rätten är klar.

    Bild 1153564

     Scalottenlök

    Schalottenlöken ger det franska köket dess omisskännliga doft, och är en viktig ingrediens
    i bearnaisesås. Färgen skiftar i violett.
    Bananschalottenlöken är avlång och praktisk att använda när mycket lök ska hackas.
    Tips! Låt en finhackad schalottenlök dra i 2 msk sherryvinäger i 10 minuter, vispa samman med
    1 tsk dijonsenap och 4 msk olivolja till en dressing, smaka av med salt och peppar. Till tomatsalladen.

    Bild 1153565

     Silverlök

    Upptäck den milda, vackert vita silverlöken, en favorit bland kockar. Passar bäst att användas rå.
    Små silverlökar gör man syltlök av.
    Tips! Byt ut den skivade gula löken mot silverlök på hamburgaren för ett mildare, mer sofistikerat resultat.

    Bild 1153566

     Steklök

    Steklök är sorterade små gula lökar, fina att ha hela i gryta.
    Om du ska skala många, lägg dem i blöt så blir de enklare att skala.
    Tips! Skala och stek dem hela i smör och koka dem sedan mjuka i kycklingfond och vitt vin. Gott till kött och fågel.

    Bild 1153567

    Vitlök

    Vitlök är underbar om den är av god kvalitet. Kolla att klyftorna är ljusa och fasta. Färsk vitlök med blast har en fantastisk smak. Solovitlök har inga klyftor och kallas även kinesisk vitlök. Den är praktisk att använda när man ska skala mycket vitlök.
    Tips! Stek vitlöksklyftor med skalet på tills de är mjuka och gyllenbruna. Skala, mosa och använd i varma och kalla såser.

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!