Vad ska man med fjärrkontroll till?

"För det tar ett tag innan nya prylar sätter sig, och så småningom känns helt självklara."

Icakuriren 70 år

“Far och barn klarar säkert både lunch- och middagsmatlagning utan större svårigheter” utropar Icakuriren i samband med mors dag 1967. Tanken vara att mor skulle få en hel dag då hon inte behövde bekymra sig om mat och disk, utan bara tänka på sin egen bekvämlighet. Tänk, en hel dag. Aldrig har väl uttrycket “fånga dagen” varit så passande.

Vad ska man med fjärrkontroll till?
Helena Rönnberg, chefredaktör Icakuriren
Helena Rönnberg, chefredaktör Icakuriren

“Vad sjutton ska man med en sådan där till, hur jobbigt kan det vara att byta kanal?!”
Ungefär så frågade jag mina kompisar som hade skaffat ny tv, med fjärrkontroll minsann. För mig verkade det som en jättelöjlig och helt onödig pryl.
Numera går det knappast att hantera en tv utan en sådan, och jag använder förstås min lika flitigt som alla andra tv-tittare. Resa sig ur soffan varenda gång man vill byta kanal eller höja volymen, hur skulle man orka det…

Något liknande hände i slutet av 1980-talet, när jag och några till skulle hem till en tjej som fyllde år. Vi hade hört vår kompis prata om att hon hade en cd-spelare, en nymodighet som vi andra inte hade någon erfarenhet av. Kompisen beskrev lyriskt vilket bra ljud det var, och hur skönt det var att slippa vända på skivan när man ville höra andra sidan. Man kunde tydligen också hoppa mellan låtarna med ett enkelt tryck på spelaren.
Nja, det där förstod vi andra inte poängen med. Så i födelsedagspresent av oss fick hon en lp-skiva, hon hade ju ändå kvar en stereoanläggning med grammofonspelare.

Så här efteråt kan jag ju fatta att hon antagligen inte blev särskilt glad för vinylskivan, samt att hon måste tyckt att vi var korkade.
Och det kan man väl säga att vi var. I gott sällskap av en hel del andra i så fall.

För det tar ett tag innan nya prylar sätter sig, och så småningom känns helt självklara.
När jag var barn hade vårt kylskåp ett frysfack. Det var ungefär så stort att det gick in en istärningslåda. Eller, om vi barn hade tur, så hade mamma lagt in ett halvliters glasspaket i facket. Numera har jag svårt att förstå hur man står ut utan en ordentlig frys, inte bara för att man vill få plats med dagens groteskt stora bigpack med glass.
I det här numret har vår konsumentreporter Anne gått igenom Icakurirens tester och köpråd genom åren. Hon bjuder på en tidsresa som väcker tankar om hur mycket som har hänt i hemmet på de här 70 åren. Hur stort måste det inte ha känts när tvättmaskinen och diskmaskinen för det egna hemmet kom! Till och med en tekniskt bortskämd nutidsmänniska som jag inser att där ligger fjärrkontrollen i lä.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top