• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Så använder du de färska kryddorna

    Vi tar en aromatisk tur runt örtagården och kollar in tio färska örtkryddor och hur de kan användas.

    Så använder du de färska kryddorna
    Lär dig allt om tio användbara örtkryddor Foto: Björn Tesch
    Bild 1153350

    ROSMARIN
    De barrliknande bladen är mycket aromatiska med doft av pinjeskog och kåda. Kraftfull smak som tål långkok. Örten passar till alla sorters kött, men även till grillade grönsaker.
    Rosmarin, som enligt myten stärker minnet, är medelhavsörten framför andra, och matchas väl av till exempel citron och vitlök men är också god att kombinera med andra örter.
    Tips! Använd de plockade kvistarna som aromatiska grillspett.

     Bild 1153351KORIANDER
    De ömtåliga späda bladen har en lätt tvålig citrus­arom, gräsig och lite murken på samma gång. Åsikterna går isär, men den som vant sig vid den säregna smaken blir närapå beroende.
    Örten ger asiatisk touch och är god till sallader, skaldjur, fisk, kyckling, fläskfärs och salsor.
    Den förlorar snabbt i smak då den hettas upp, och är känslig för kyla.
    Tips! Fyll en baguette med fläsk eller kyckling, majonnäs, srirachasås, picklad gurka, strimlad mango och rejält med koriander. Du är fast!
     Bild 1153352SALVIA
    De lätt ludna beska bladen är kraftfulla i smak och doftar trä, gräs, och eukalyptus. Torkad får den tydlig hökaraktär. Passar till korv, färs och fläsk men är även läcker till kyckling. Den är ett suveränt komplement till rökta smaker som till exempel bacon. Salvian är god tillagad och stekt men inte lika lyckad rå eftersom den är så besk.
    Tips! Stek bladen frasiga i en rejäl klick smör, låt rinna av på hushållspapper och smula över till exempel pasta.
     Bild 1153353KÖRVEL
    Ytterst späda flikiga blad med mild smak av gräs och anis. Den vi köper i örtkruka är dansk körvel, men det finns också en spansk körvel med kraftigare smak. Passar till örtsåser, potatissallad, rabarber och grönsaksrätter. Körveln har seglat upp som kockarnas favoritört, och är fin att dekorera med. Används färsk eller tillsätts efter kokning.
    Tips! Hemgjord bearnaisesås blir extra god om en del av den färska dragonen som blandas i på slutet ersätts med hackad körvel.
     Bild 1153354TIMJAN
    De järnrika små bladen är starkt aromatiska, med doft av hed och sågspån. Smaken är kraftfull.
    Det finns många olika sorters timjan, däribland citron- och apelsintimjan.
    Passar till fläsk, lamm, getost, kyckling och rostade rotfrukter.
    Örten är självskriven i en bouquet garni, som är en provensalsk kryddbukett, perfekt i ett mustigt långkok. Används färsk och torkad.
    Tips! För medelhavskänsla, fyll en hel urtagen röding med timjanruskor och citron, och grilla den.
     Bild 1153355

    BASILIKA
    De stora kupiga saftiga bladen är kryddigt aromatiska med en parfymerad ton och drag av kryddnejlika.Basilikan har huvudrollen i en klassisk pesto men passar också med tomat, pasta och ost.
    Tillsätts i slutet av kokning eller används färsk. Torkad basilika är inte mycket att ha utan smakar och doftar mest hö. Finhacka inte basilikan, då blir den bara mos, skär den med vass kniv eller riv den i bitar.
    Tips! Gör en sallad på färska jord­gubbar, buffelmozzarella, strimlad basilika, en skvätt balsamvinäger och avsluta med ny­malen svartpeppar.

     Bild 1153356MEJRAM
    Oreganons kusin mejram doftar mintigt, citrus, gräsklipp och blommigt.
    Passar utmärkt till korv, ärtsoppa, kyckling, fet fisk, vilt, tomat och äggrätter.
    Tips! Blanda hackad mejram i omelettsmeten och toppa den färdiga omeletten med färsk tomat i skivor.
     Bild 1153357DRAGON
    De avlånga tunna bladen har en parfymerad anis- och lakritston.
    Den vi använder i köket är fransk dragon, inte att förväxla med rysk.
    Dragon är den klassiska bearnaise- och vinägerkryddan, passar i salladssås, kyckling, och tomaträtter.
    Tips! Dragonsmör passar ljuvligt till grillad kyckling eller en bit vit fisk. Gör en sats och frys in i skivor, bara att plocka fram.
     Bild 1153358MYNTA
    Stora tunna blad med fräsch, frisk, kraftig doft av mint.
    Det finns oändligt många sorters mynta, men grönmynta är den som gör sig bäst i maten.
    Passar till asiatiskt, sallader, drinkar, desserter och så förstås lamm.
    Tips! Gör en läskande vattenmelonsallad med mynta, fetaost, olivolja och svartpeppar.
     Bild 1153359OREGANO
    Små ovala blad med doft av färska löv, frisk citruskryddighet och viss hetta.
    Passar till pizza (Självklart!), men också till lammkött, tomat och texmexrätter.
    Tips! För extra effekt, använd både färsk och torkad oregano nästa gång du gör en grekisk sallad.

     

    Gör din egen örtolja

    Värm en neutral olja till 60 grader, slå den över färska örter och stavmixa tills de är finfördelade och oljan är vackert grön. Beräkna cirka 30 gram färska örter per deciliter olja. Sila av eller låt den vara lite rustik. Ringla över en bit kött, piffa upp en dressing eller vänd ner i nykokt pasta.

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!