• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Baka jordgubbsmoussetårta med fläder som proffsen

    Konditor Mia Öhrn bjuder på lyxig jordgubbstårta med hög impafaktor. Tårtan innehåller många moment, men är inte svår att göra om du har gott om tid och följer receptet.

    Baka jordgubbsmoussetårta med fläder som proffsen
    Hoppa över buffén i år och bjud på ett riktigt lyxigt tårtkalas med bubbel i stället. Jordgubbsmoussetårtan ser imponerande ut, men är inte svår att lyckas med. Foto: Björn Tesch

    Klä formen med papper
    Klä insidan av bakformens kant med en lång remsa bakplåts­papper när tårtan ska monteras. Pappret är sedan lätt att dra bort när moussen har stelnat.

    Glasyr
    Glasyren breds på i ett generöst lager runtom hela tårtan. En palettkniv är bästa redskapet.

    Chokladdekor
    Den vackra dekoren av vit choklad är lätt att göra. Smält choklad och smeta ut den på bakplåtspapper med hjälp av en sked. Låt stelna.

    Bärdekoren
    Färska bär och ätliga blommor är den lyxigaste dekoren.

    Du behöver

    Tårtbotten
    5 ägg
    1 1/4 dl strösocker
    2 dl (120 g) vetemjöl
    1 msk vaniljsocker
    1 tsk bakpulver
    1 krm salt
    Jordgubbsmousse
    4 blad gelatin
    300 g jordgubbar
    2 dl (200 g) turkisk yoghurt
    1/2 dl strösocker
    3 dl vispgrädde
    Till montering
    4 msk outspädd flädersaft att fukta bottnarna med
    100 g smör
    250 g färska jordgubbar
    Chokladdekor
    150 g vit choklad
    Topping
    75 g jordgubbar
    1 dl florsocker
    300 g färskost (Philadelphia eller liknande cream cheese)
    1 dl vispgrädde
    eventuellt ett par droppar röd hushållsfärg
    jordgubbar och eventuellt färska, ätliga blommor, t ex syrener och violer till dekor

    Tårtbotten Sätt ugnen på 175 grader. Klä botten av en rund form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj inte kanten.
    Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp.
    Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Sikta ner i ägg­smeten och vispa försiktigt ihop med handvisp.
    Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter. Kontrollera gärna med en sticka att kakan är helt genomgräddad. Låt svalna helt.
    Lossa kakan ur formen genom att föra en smal kniv längs insidan av formen. Skär kakan i tre bottnar med en tandad kniv. 

    Jordgubbsmousse Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten. Mixa jordgubbarna fint och blanda med yoghurten i en bunke.
    Mät upp cirka 1 deciliter av yoghurtblandningen i en liten kastrull tillsammans med sockret. Rör om och hetta upp tills blandningen börjar ryka.
    Dra kastrullen från plattan, skaka vattnet från gelatinbladen och vispa ner dem.
    Vispa ner den varma blandningen i yoghurtsmeten. Ställ i kylen att stelna cirka 45–60 minuter. Rör om med jämna mellanrum och kontrollera konsistensen. Blandningen ska bli tjock och krämig som turkisk yoghurt, och det är viktigt att den inte är för lös och rinnig eller för tjock och dallrig.
    Vispa grädden fluffig och fast, men inte för hård när yoghurtblandningen är lagom tjock. Vänd ner grädden i den och blanda försiktigt.

    Montering Ställ kakformens kant på en bricka eller skärbräda. Klä insidan av formens kant med en lång remsa av bakplåtspapper. Vill du slippa flytta den färdiga tårtan kan du montera den direkt på ett tårtfat.
    Smält smöret i en kastrull på spisen och låt det fortsätta brynas i kastrullen tills det doftar gott och börjar bli gyllenbrunt på botten. Dra kastrullen från plattan och låt svalna lite.
    Ringla det brynta smöret och den outspädda flädersaften över bottnarna för att göra dem saftiga.
    Välj ut de finaste jordgubbarna till dekor och lägg dem åt sidan. Snoppa resten av jordgubbarna och skär i mindre bitar. Strö hälften av jordgubbarna över tårtbottnen i formen.
    Dessa steg kan du med fördel förbereda medan yoghurtblandningen tjocknar.
    Häll hälften av moussen över jordgubbarna i formen (se bild). Lägg på nästa tårtbotten och strö resten av jordgubbarna över den och därefter resten av moussen. Lägg på den sista tårtbotten och ställ tårtan i kylen i minst tre timmar, men gärna över natten.

    Chokladdekor Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Klä ett par skärbrädor med bakplåts- eller smörgåspapper. Klicka ut chokladen med jämna mellanrum på papprena och smeta ut den med hjälp av en palett
    eller sked (se bild). Låt stelna i minst en timme i kylen.

    Topping Mixa jordgubbarna fint med stavmixer. Passera gärna purén genom en sil för att få den helt slät. 
    Vispa ner florsockret och jordgubbspurén i färskosten.
    Tillsätt vispgrädden och vispa ihop till en fluffig topping, gärna med elvisp. Tillsätt eventuellt ett par droppar röd hushållsfärg om du vill ha kraftigare rosa färg på toppingen.
    Lyft över tårtan till ett serveringsfat och ta bort formens kant och pappersremsan. Bred glasyren i ett generöst lager på tårtans topp och kanter med en palettkniv (se bild).
    Fäst chokladdekoren på tårtans kant och dekorera gärna med jordgubbar och färska blommor. Servera direkt eller förvara i kylen.

    Av Mia Öhrn

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!