Marmeladgodis

Du behöver 4 st gelatinblad 200 g blåbär frysta och tinade 50 g sirap eller flytande glykos 2 msk citronsaft nypressad 1.5 dl syltsocker med...

Tillagningstid: 25 minuter
15 portioner

Du behöver

  • 4 st gelatinblad
  • 200 g blåbär frysta och tinade
  • 50 g sirap eller flytande glykos
  • 2 msk citronsaft nypressad
  • 1.5 dl syltsocker med pektin

Du behöver även

aluminiumfolie
matolja till exempel rapsolja
strösocker att rulla bitarna i

Gör så här

1
Vik ihop en form (liten låda) av aluminiumfolie. Den ska mäta cirka 10 x 12 cm men måste inte bli perfekt. Smörj med lite matolja och ställ på en skärbräda.

2
Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten. Mixa blåbären och blanda med sirap och citronsaft i en vid, tjockbottnad kastrull. Koka upp på hög värme.

3
Rör ner syltsockret när det börjat koka. Låt koka upp igen och

4
sedan puttra i cirka 10–15 minuter på lägre temperatur tills marmeladen börjar tjockna.

5
Rör då och då och kontrollera konsistensen genom att droppa lite av marmeladen på den kalla assietten. Vänta någon minut och känn med fingret om marmeladen är tillräckligt fast. Koka annars lite mer och testa igen. Dra från plattan. Skaka av vattnet från bladen och rör ner dem i kastrullen.

6
Häll marmeladen i formen och låt svalna. Låt stelna cirka 6 timmar i rumstemperatur eller minst 2 timmar i frysen. Lossa aluminiumfoliet från marmeladen. Lägg marmeladen på en skärbräda smord med lite matolja. Skär marmeladen i fyrkantiga bitar.

7
Doppa marmeladgodisarna i strösocker. Om möjligt, vänta med detta till strax innan serveringen, sockret kan ibland smälta bort av fukten i godiset.


Kommentar:
Tips! Marmeladprov gör du genom att ställa in ett fat i frysen när du börjar göra marmeladen. När du sedan vill kontrollera om den är klar klickar du lite av blandningen på det kalla
fatet, väntar någon minut och känner om den känns fast. Detta för att simulera vilken konsistens marmeladen kommer att få när den stelnar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top