• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Äppelfrossa på Svindersvik

  Rokokogården Svindersvik dukar upp till äppelkaksbuffé med frukt direkt från trädgården. Här bjuder vi på 4 ljuvliga recept från äppelkaksbuffén.

  Svindersviks herrgård
  Svindersviks herrgård ritades i början av 1740-talet. Foto: Nordiska museet


  Visa album

  I september varje år dukas det upp till stor äppelkaksbuffé vid Svindersvik utanför Stockholm. Här, i en av landets bäst bevarade rokokoanläggningar, växer knotiga träd som planterades redan på 1700-talet. Och de bär fortfarande frukt.
  – Vi plockar det som trädgården bjuder på, säger Jeanette van den Bos, som driver kaféet Svindersviks brygghus vid gården.
  Inför den årliga äppelkaksbuffén kavlar mostrar, fastrar och vänner upp skjortärmarna och hjälper Jeanette att baka i köket.

  Recept från Svindersvik 

  Sidenhuskaka

  Kanelmazarin med äpplen

  Äppelcheesekaka

  Brygghusets nougatpaj

  Dalkullorna
  Svindersviks gård ritades i början av 1740-talet av arkitekten Carl Hårleman i franskinspirerad rokoko för den förmögne finansmannen Claes Grill, en direktör i svenska Ostindiska kompaniet. Familjen roddes av dalkullor från Skeppsbron till Svindersvik för att tillbringa soliga dagar på sommarnöjet.

  Efter flera ägarbyten köpte sidenfabrikör K A Almgren gården 1863. Han anställde en trädgårdsmästare på heltid och en dräng. Överskottet av blommor, bär, frukt och grönsaker såldes till sidenfabrikens anställda.
  I dag ägs Svindersviks gård och trädgården av Nordiska museet. Godset består av en huvudbyggnad med inredning i typisk rokokostil, en köksflygel, och en paviljong med en magnifik festsal med dekorerade väggar och troligen landets högsta kakelugn.
  Paviljongen uppfördes runt 1750, men byggdes till på 1780-talet för att överraska Gustav III som skulle besöka sommarnöjet.

  Rödvitrutig ros
  Trädgården är en så kallad lustträdgård anlagd enligt tidens smak för symmetri och indelad i fyra kvarter. De äldsta äppelträdens stammar är i dag ihåliga som skorstenar men bär fortfarande frukt. I trädgården växer krollilja, balsamin och det finns spår av andra växter som var vanliga i en herrgårdsträdgård. Här växer också den ståtliga Svindersviksrosen med sina nästan rödvitrutiga blommor.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!