Billigare mat: Smarta spartips och varor som är bra att ha hemma

Hur lagar man billigare mat? Här listar vi smarta spartips och går igenom vilka prisvärda basvaror, smaksättare och andra typer av livsmedel som är bra att ha hemma.

Stirra dig inte blind på bäst före-datum. Ofta håller mjölk, grädde, ägg och mjöl längre än så. Skilj på bäst före och sista förbrukningsdag. Om färsk fisk eller färskt kött passerat sista förbrukning ska man vara försiktig!

Ät mer vegetariskt. Grönsaker och rotfrukter har ökat i pris, men är mycket billigare än kött. 

Frysta grönsaker är prisvärda och smak- och näringsrika.

Potatis, lök och morötter är oftast billigare i lösvikt än i nät eller plastförpackning.

Välj grönsaker med lång hållbarhet som t ex vitkål, broccoli eller blomkål. De ger mer näring och håller bättre än tomater, gurka och isbergssallad. 

Stek i rapsolja eller smör- och rapsolja. Man kan även baka med smör- och rapsolja. Det har mer smörsmak än margarin, men är betydligt billigare än smör. 

Välj fryst sej eller torsk i block istället för lösviktsförpackad.

Räkor, blåmusslor, strömming, matjessill och inlagd sill kan fortfarande köpas till ett okej pris.

Kött är dyrt. Ofta kan man ta en mindre mängd än vad som står i receptet, t ex 300 g färs istället för 500 g i köttfärssåsen. Dryga ut med grönt, bönor och linser.

Juice är billigare i små tetror än i utspädd form i kyldisken.

Baka ditt eget bröd! Med vetemjöl, solrosfrön och fullkornsmjöl kommer du långt. 

Morotsbiffar, strömmingsflundra och bacon- och vitkålsgratäng.
Mat för under 30 kronor per portion kan vara både mättande, nyttig och väldigt god. Foto: Åsa Dahlgren

LÄS ÄVEN: Laga gott för under 30 kronor – 5 läckra recept


Varor som är bra att ha hemma för att laga billig mat

Morötter, palsternacka, rotselleri, potatis, lök och vitlök. Bra och prisvärd mat som håller länge i kylen.

Vitkål, rödkål, blomkål och broccoli är goda att ugnsrosta eller blanda ner i råkost, soppa och gratäng.

Konserver som krossade tomater, kokosmjölk, majs, linser och bönor. Håller länge och säljs ofta till ett bra pris.

Frysta grönsaker och bär, t ex ärtor, majs, hallon och mango. Har lång hållbarhet i frysen.

Ägg är snabblagat och näringsrikt. Kombinera med rester i en omelett! 

Spaghetti och matvete är bra och billiga basråvaror.

Smaksättare som ajvar relish, sardeller, parmesan, vinäger, japansk soja, dijonsenap, currypasta och sambal oelek. Inga stora mängder går åt, och de kan förhöja en måltid avsevärt.

Fryst sojafärs. Numera finns det dessutom formbar sojafärs som passar till vegoburgare eller köttbullar. 

Citron och lime på flaska. Mat behöver oftast lite syra för att bli riktigt god. 

Torkade kryddor som mynta, oregano, basilika, curry, koriander, spiskummin, paprikapulver och timjan ger spännande smak på maten för en liten peng. 

Frysta örter, antingen egenodlade eller från frysdisken.

Bladpersiljan från grönsakshandlaren har betydligt mer smak än den inplastade eller krukvarianten. Förvara i vatten i kylen så håller den länge. 

Salladsost eller fetaost kostar inte mycket men ger maten krämig konsistens och smak som bryter av.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top