Risotto med räkor och sojabönor

Du behöver 2 st frallor dygnsgamla 1 msk smör + 1 msk olivolja 2 krm kajennpeppar salt 1 st purjolök 2 st vitlöksklyftor 1 l...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st frallor dygnsgamla
  • 1 msk smör + 1 msk olivolja
  • 2 krm kajennpeppar
  • salt
  • 1 st purjolök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 l vatten
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 st rosmarin kvist färsk
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl risottoris (carnaroli eller arborio)
  • 1 dl vin torrt vitt
  • 500 g räkor med skal
  • 100 g sojabönor tinade
  • 1 dl parmesanost riven
  • 2 msk smör
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 0.5 st citron yttersta finrivna skalet
  • timjan bladen

Gör så här

1
Smula inkråmet av brödet fint. Fräs i smör och olja i ett par minuter tills det blir frasigt. Salta lätt.

2
Ansa och skiva purjon. Skala och finhacka vitlök fint. Koka upp vatten med buljongtärning. Låt stå kvar på spisen på låg värme.

3
Fräs lök och rosmarin i oljan i en rymlig tjockbottnad gryta i ett par minuter. Tillsätt riset och fräs i ytterligare någon minut. Häll på vinet och låt det koka in. Sänk värmen och häll på ett par skopor av buljongen. Låt riset sjuda på svag värme. Ös med buljong när den kokat in. Skala räkorna.

4
Efter 15–20 minuter är riset mjukt, men med en lite hård kärna i mitten. Rör i sojabönor och en skvätt extra vatten så att riset får krämig konsistens. Rör i parmesan och smör. Salta och peppra.

5
Servera risotton genast med räkor, brödsmulor, lite extra parmesan, rivet citronskal, några timjanblad och några droppar olivolja.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top