• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tony Irving: ”Är dansen het ska maten vara det”

  Inte bara expert på dansgolvet. Proffs i köket är han också. Låt Tony Irvings indiska meny ur boken "Tony Irvings 10" dig väl smaka!

  Tony Irving: ”Är dansen het ska maten vara det”
  Tony Irving älskar svensk mat, men tycker att svenskar är för trendkänsliga. Foto: Patrik Cederman

  Tony Irvings 10
  Kokboken "Tony Irvings 10".

  Tonys indiska lammgryta med kanel och curry

  Pilaffris med kanel och spiskummin

  Tomatchutney med lök och chili

  Raita med spiskummin

  Mango chutney med ingefära

  Namaste

  Shrikhand med saffran

  Tony Irving ger ut kokboken "Tony Irvings 10"

  En av orsakerna till att kokboksfloden närmast antagit tsunamilika proportioner de senaste åren är alla kändisar som envisas med att ge ut sina favoritrecept i bokform. Men bara för man har hängt på sig en gitarr, skrivit en roman eller brustit ut i offentlig sång betyder det inte att man kan laga mat.
  Let´s dance-juryns karismatiske frontman, Tony Irving kanske är undantaget som bekräftar regeln. För här snackar vi om en kille med gedigen restaurangbakgrund.

  Det hela började redan i 12-13 års åldern på mostrarnas krogar i Cornwall. Lille Tony skickades dit på skolloven för att plocka disk, skala grönsaker, skölja, ansa, rensa, hacka och skära det mesta i köket. Det gav blodad tand och dessutom lite välbehövliga fickpengar. Detta i kombination med ett hem där maten var viktig och där mamma var hemmafru och gick cordon bleu-kurser, så var framtiden utstakad. Tony skulle bli kock!
  Han genomförde en treårig hotell- och restaurangutbildning med bravur. Men så var det det här med dansen. Den hade alltid funnits där som ett parallellt intresse för maten.

  Som sextonåring fick Tony för första gången hoppa in som danslärare när den ordinarie läraren blev skadad. Det ena gav det andra och snart var karriären som dansinstruktör och professionell tävlingsdansare med världen som arbetsfält i full gång. När dansuppdragen tröt kunde Tony dra nytta sitt digra restaurangkunnade, han har jobbat extra på många krogar och i många restaurangkök runt om i världen.

  Dansens blev Tony Irvings liv men han behöll maten som sin stora passion. Med det stora kändisskapet genom tv-programet Let´s dance kom till slut också erbjudandet att få göra kokbok. Eftersom det bästa han vet är att bjuda på temamiddagar, oavsett om det handlar om en speciell matkultur eller från en tidsperiod, så föll inriktningen på danstemat. Tio olika danser inspirerade till lika många trerättersmenyer, en för varje dans.

  Det där vill man ju veta mer om tänkte jag och stämde möte med dansprofilen i fotografens studiokök. Efter lite dividerande fram och tillbaka kom vi överens om att Tony skulle laga och bjuda på sin lammcurry, varmrätten i Bollywood-menyn i boken. Bollywood-dansen har sina rötter i den indiska filmvärlden där det är vanligt med stora dansscener.

  På överenskommen tid sveper Tony in i köket. Han börjar genast att granska den tärnade lammbogen jag inhandlat.
  – Det är bra att det är mycket fett, det är där smaken sitter, säger han uppskattande. Men en del bitar är lite stora, det är viktigt att de är jämna, (lite mer kritiskt).

  Nu tar ett skärande och hackande vid. Lammkött, lök, vitlök, morötter och tomater får en omgång med Tonys flinka kniv. Har jag någonsin tvivlat så ser jag det nu, han har stått i ett kök förr.

  Den här curryn är ju en indisk rätt. Har du varit mycket i Indien?
  – Tyvärr bara en gång, men min pappa älskar indisk mat så jag kom i kontakt med den tidigt. Jag var tillsammans med en engelsk/pakistansk kille vars syster var duktig i köket och lärde mig mycket.

  Du menar att danserna har inspirerat dig till menyerna i boken. Hur då?
  – Jag har utgått från maten i det landet där dansen kommer ifrån. Men det handlar också om färg och temperament. Är dansen färgstark och het ska maten också vara det.

  Finns det några likheter mellan dans och matlagning?
  – Båda är skapande tekniker. Oavsett om det rör sig om dans eller mat så måste ingredienserna fungera tillsammans. I dansen gäller det golvet, musiken, kläderna och ibland även publiken.

  Varför har maten från ditt hemland England så dåligt rykte?
  – Jag skyller på industrialismen, när arbetarklassen flyttade till städerna utvecklades mat som skulle hålla trots usla förvaringsmöjligheter, det blev inte så bra. På landet satt överklassen och njöt alla delikatesser.

  Maten från Sverige då?
  – Jag älskar svensk mat, men svenskarna har ett lite underligt förhållande till vad de äter, säger Tony lite upprört medan han smakar av curryn. Svenskar är så trendkänsliga, de äter bara det som alla andra äter. De flesta tycker inte om inälvsmat som jag älskar, ni köper bara de finaste bitarna även när ni ska göra grytor. Många svenskar säger att de inte äter det här eller är allergiska mot det här. I början tog jag hänsyn men nu serverar jag den mat jag vill, så det är bara take it or leave it!

  Under detta lilla känsloutbrott över det nya hemlandet ställs lammcurryn på bordet. Den underbara doften som spritt sig i köket ger höga förväntningar, och smaken infriar allt jag föreställt mig. Det är bara att konstatera, Tony Irving kan inte bara dansa och vara ironisk, på gränsen till sarkastisk i tv. Han kan definitivt laga mat också.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!