• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Lokalt öl från Nynäshamns ångbryggeri

  Det lokala ölbryggeriet Nynäshamns ångbryggeri har över 15 olika ölsorter i sortimentet och efterfrågan ökar stadigt. Följ med och se hur det går till när ölet bryggs.

  Nynäshamns ångbryggeri
  Ölsorterna har namn från skärgården i närheten, som Landsort Lager och Bedarö Bitter. Foto: Björn Tesch


  Visa album

  Det hela började när några ölintresserade kompisar i ölklubben Hagges bärsklubb ville prova att brygga eget öl till husbehov. Christer "Cribba" Johansson, som var rörmokare, byggde en panna och så var det hela i gång. Ölet smakade bra och ganska snart började de fundera på att producera öl på allvar. Ingen av dem hade tidigare erfarenhet av bryggeribranschen. Christer Johansson var rörmokare, Lasse Ericsson anläggare, Pelle Hedlund snickare och Tony Magnusson var handläggare på kommunen.
  Namnet Nynäshamns Ångbryggeri har de plockat upp från ett gammalt företag som fanns i Nynäshamn förr och namnen på de cirka 15 olika sorters öl är hämtade från öar i skärgården i närheten, som Landsort Lager, Ålö Ale och storsäljaren Bedarö Bitter.

  Provbryggning av ny ale

  Dagens kok är en provbryggning som är tänkt att bli en smakrik, lite mörkare alevariant som ska vara klar om tre veckor. Lasse Ericsson, som är förste bryggare, smakar av för att kolla att smaken är på rätt väg.
  – Levande råvaror kan ändra smak efter säsong så man måste smaka av för att känna hur det blir,  säger han.
  När maltkornen silats bort tillsätts humle och ölet kokas i ett par timmar. De ljusgröna torra humlebladen doftar fantastiskt, blommigt och fruktigt. Om humle tillsätts i början av koket ger den ölet dess bäska, ungefär som teblad som fått ligga i länge. Den humle som blandas i i slutet av kokningen ger aromatiska smaker av till exempel blommor eller citrusfrukt till ölet.
  – Malt, humle, jäst och vatten. Det är allt som ingår i vanligt öl. Sedan får man jobba med rostningar, tid och temperatur, säger Lasse.
  När ölet sedan kokat färdigt blandas det med speciell jäst i jästankar. Här kommer jästen att "äta upp" sockret och omvandla det till alkohol och kolsyra.
  Efter jäsningen tas jästfällningen bort och ölet tappas över till en lagringstank (under tryck så att inte kolsyran pyser ur). Sedan lagras ölen i tre–fyra veckor och upp till sju månader. Ölen filtreras sedan en gång till och tappas på fat eller flaska.
  – Vår ambition har hela tiden varit att göra bra öl, säger Marcus. Vi vill göra balanserade produkter, i stället för att dra på mycket av det ena eller det andra.

  Hantverksmässig tillverkning

  Nynäshamns Ångbryggeri har flera öl i Systembolagets sortiment och omsatte 19,5 miljoner kronor under 2010, vinsten blev cirka 800 000 kronor. Ändå är produktionen fortfarande hantverksmässig. Allt öl de tillverkar är färsköl, vilket betyder att det inte är pastöriserat.
  Lasse Ericsson drömmer också om mer tid att prova fram nya sorter.
  – Det roligaste med mitt jobb är att leka fram nya recept. Jag skulle vilja lägga lite mer tid på att prova nya smakkombinationer och göra ännu godare öl. Just nu gäller det mest att brygga allt vi hinner.

  Av Malin Ottosson

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!