Bli en privatspanare för forskningen – mät, räkna, rapportera!

Medborgarforskning går ut på att privatpersoner hjälper till i olika forskningsprojekt för att ta fram ny kunskap. Vi har mött några entusiastiska privatspanare!

En forskare kan ju omöjligt hinna med allt själv, det insåg redan Linné och tog hjälp av allmänheten. Med modern teknik kan alla hjälpa forskningen, fördjupa sig i intressanta ämnen och påverka samhället. Så kallad medborgarforskning vill riva barriärer mellan forskare och vanliga människor.

– Det är ett område inom Sverige och världen som växer väldigt mycket just nu, säger Mari Jönsson som är docent på Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Bara där finns ett fyrtiotal projekt.  

– Bland annat har vi en stor medborgardatabas för arter i Sverige, Artportalen, med 87 miljoner fynd som medborgare har rapporterat in. Den är stor även internationellt och har pågått under lång tid, över 20 år. 

Uppgifterna används till forskning om miljö och klimat och ger forskarna en bredd och mängd av data som skulle vara omöjlig för dem själva att samla in. 

 

Började med Linné

Fenomenet är inte nytt: redan på 1750-talet startade Carl von Linné världens första nätverk för att rapportera lövsprickning, men förutsättningarna då såg förstås helt annorlunda ut. 

– Tekniken och internet har otroligt stor betydelse för utvecklingen och är även grunden till att det här växer. Alla ska ju kunna delta egentligen, det ska vara tillgängligt för en större bredd av människor att bidra till forskningen och kanske bryta ner en del av barriärerna mellan forskning och samhälle. Det ska också leda till mer jämställd vetenskap, för fortfarande är det mest högutbildade i världen som bidrar, och på till exempel Artportalen är det också mest män. Man vill även försöka få in yngre åldersgrupper, säger Mari.   

Bli en privatspanare för forskningen - mät, räkna, rapportera!
Mari Jönsson, SLU.

Ett sätt att locka de yngre är spelifiering, det vill säga att använda mekanismer från spelvärlden där de inte traditionellt brukar finnas. Mobilappen Biologg beskrivs till exempel ibland som ett naturens Pokémon Go. Med den kan spelare logga observationer av arter, få poäng och levla upp i olika artgrupper och göra olika utmaningar. Fynddatan delas med just Artdatabanken och kan användas för forskning och naturvård för att bevara biologisk mångfald. 

 

“Kul att logga arter”

En som gillar konceptet är Gabriel Falkenberg, 40 år, som gärna går ut i naturen med sina barn, fyra och sex år.

– Jag tycker det är en kul idé att gå ut i naturen och logga arter, något som till skillnad från Pokémon finns i verkligheten, och samla på det. Och jag har varit intresserad av insekter ända sedan jag var liten, så det är väl det som jag har loggat mest.  

Barnen är väldigt engagerade, berättar han.

– Det tog inte lång tid innan de började dra med mig: “Pappa, här finns något som du måste logga”, eller så kom de med något i handen: “Titta, du måste logga det här!” De fattade direkt vad det handlade om. Det är som att fotografera men vi har också tittat i efterhand på det vi har loggat. 

Bli en privatspanare för forskningen - mät, räkna, rapportera!
Gabriel Falkenberg tar gärna med sig barnen ut.

Gabriel uppskattar att få lära sig mer om olika arter och inte minst att kunna se vilka fynd andra har gjort. Det inspirerar till att gå ut och leta själv – och ofta har han då hittat arter han aldrig tidigare sett i verkligheten. Och så gillar han utmaningarna.

– Ja, jag har gjort flera: vårblommor, sommarblommor och nyckelpigebingo. Det är en kul grej. 

 

Möjlighet att påverka

Även Stig Ålund, 74 år, är en entusiastisk medborgarforskare men för honom är det möjligheten att påverka utvecklingen för de äldre i samhället som står i fokus. Det är en hjärtefråga för honom som ordförande för både PRO Klippan och ett så kallat brukarråd vid Lunds universitet där ett särskilt center, CASE, driver olika projekt om åldrande. 

I samarbete med universitetet har Stig både varit med och utvecklat och deltagit i projektet Bostadsförsöket. 

Fram med tumstocken!

– Det är vad man kallar ett massexperiment, och syftet är att med hjälp av människor i allmänhet kartlägga tillgängligheten i svenska bostäder. Man uppmanar folk att ta fram tumstocken och en särskild app och mäta där hemma, och så får man frågor om bredden på olika passager, hur entrén är utformad, trappor och hissar, trösklarnas höjd och dörrarnas bredd… Det är ganska mycket, men det känns att man fångat det som är viktigt i hur vi kan använda bostaden allteftersom man blir äldre och kanske behöver rullator eller rullstol.

Själv tycker inte Stig att tekniken är ett problem, men han förstår om en del tycker att den är lite knepig.

Bli en privatspanare för forskningen - mät, räkna, rapportera!
Stig Ålund.

mstocken och telefonen i handen utan får lägga ifrån sig den ena när man ska mäta eller svara på frågor i appen. Det här att samverka med två instrument gör det inte helt enkelt för alla att fylla i. Men ofta kan ju barn och barnbarn hjälpa till. 

Stig brukar tala sig varm för medborgarforskning i alla sammanhang han rör sig i. 

– Man drar in verkligheten i forskningen på ett mycket påtagligare sätt än tidigare, och det kan förhoppningsvis förbättra kvaliteten på forskningsresultaten, säger han och fortsätter: 

– Vi jobbar ju med allt. All forskning som pågår kommer de och frågar om vi kan ha synpunkter på, från praktiska projekt till språkfrågor. 

 

Från ax till limpa

Forskningshjälpen känns meningsfull, menar han – det är både ett givande och ett tagande. Och alla åldersgrupper kan vara med, såväl skolklasser som pensionärer. 

– Det känns riktigt bra att akademin tagit fasta på att man bör tillföra ett sådant perspektiv i forskningen. Jag har varit med sedan 2013 och hela tiden har jag upplevt hur öppna och välkomnande forskarna är till att få in vanliga synpunkter. Inte bara fylla i enkäter, utan här är det från ax till limpa, och det känns väldigt bra.  

Nyfiken? Kom igång och forska

– På universitetens webbplatser finns ofta information om pågående medborgarforskning, se t ex slu.se 

– Sajten medborgarforskning.se samlar svenska projekt. Bakom den står bland annat föreningen Vetenskap & Allmänhet, v-a.se, som varje år också ordnar massexperimentet Forskarfredag som bjuder in skolklasser, föreningar och privatpersoner att samarbeta med forskare, forskarfredag.se

– Europeiska projekt hittar du på eu-citizen.science, och två internationella plattformar är Scistarter, scistarter.org, och Zooniverse, zooniverse.org 

– Spelappen Biologg finns i App store och på Google play. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top