• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Ge extra krydda åt maten med olivolja

    De flesta har väl en flaska olivolja hemma. Men vad passar den till? Läs om vilken jungfruolja som passar bäst till vad, olivsorter och pressning. Vi bjuder på tre goda recept med smak av olivolja.Spagetti med lax och olivoljaCitronstekt kyckling med örter och olivoljaChokladmousse med olivolja och nötter


    Visa album

    3 x jungfruolja

    Man skiljer på jungfruolja (extra virgine), som görs på den första pressningen, enbart med mekaniska metoder, och på raffinerad olivolja (olio di oliva, varmpressad olivolja). Den sistnämnda görs på jungfruolja av sämre kvalitet och med kemikalier tar man bort det mesta av både färg och smak. Att en olja är en jungfruolja säger inget om smaken. Den beror på olivsort och framför allt när på säsongen oliverna är skördade.

    1. Mild jungfruolja

    Benämning på etiketten: Classico, gentile, mild.
    Råvara: Fullmogna oliver skördade sent på säsongen (januari–februari).
    Smak och doft: Mjuk karaktär och mild doft och smak. Mild pepprighet i eftersmaken.
    Användning: Till stekning och bakning. Till smaksättning av soppor, pasta och sallader. Bra nybörjarolja.

    2. Balanserad jungfruolja
    Benämning på etiketten: Söt och smakrik, armonico, mild och nötig.
    Råvara: Inte riktigt fullmogna oliver, skördade mitt i säsongen (november–december).
    Smak och doft: Mild doft av nyklippt gräs, mild beska, tydlig pepprighet i eftersmaken.
    Användning: Till smaksättning av det mesta såsom pasta, sallader, grytor och charkuterier.

    3. Smakrik jungfruolja
    Benämning på etiketten: Fruttato, intenso, primo, aromatisk, pepprig och intensiv.
    Råvara: Omogna oliver skördade tidigt på säsongen (oktober–november).,
    Smak och doft: Intensiv, komplex doft av gräs och frukt. Smaken fräsch, fyllig med angenäm beska och stor pepprighet i eftersmaken.
    Användning: För olivoljeälskaren! Till smaksättning av kryddad, smakrik mat som grillat, grytor och mustig pasta.

    Visste du att ...

    ... Det finns cirka 300 sorters oliver bara i Italien, med olika karaktär och kvalitet. I Pastrengo plockades sorten Grignano och i Caprino Veronese stötte vi på Leccino och Casaliva som anses vara ett par av de förnämsta sorterna.
    ... Oliven består av cirka 50 procent vatten, 20 procent socker, 5 procent fibrer och 25 procent olja. Kärnan består av 2 procent olja, som också utvinns.
    ... Färgen beror på mognadsgraden. Oliven mognar från grönt till mörklila till svart.
    ... Det går åt 5–6 kilo oliver till en liter olivolja.
    ... I Sverige konsumerar vi 7 deciliter olivolja per person och år. I Italien är den siffran 11 liter.

      • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

        Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!