Skiljas vid 60 – allt fler väljer att börja om

[b]LIVSBYTE[/b] Projekt familjen är avklarat. Pensioneringen står för dörren och ett helt nytt liv öppnar sig. Då uppstår kanske frågan: Lever jag det liv jag vill leva? Och med rätt person?

Gammal  kärlek rostar aldrig, sägs det. Det är inte sant. 60-plussare skiljer sig som aldrig förr.

En förklaring är att åldrandet förändrats väsentligt de senaste 50 åren, enligt Ingmar Skoog, forskningsledare vid Göteborgs universitet. 

Förr var en hyfsad pension och bostad något att sträva ­efter. Idag vill, och kan vi, få ut mer av livet. Som att resa och upptäcka nya verkligheter. 

– De som är äldre idag har bättre fysisk och intellektuell förmåga och är mer vitala psykiskt och fysiskt än tidigare generationer, förklarar Ingmar Skoog. 

Livet är inte slut

Om man som gifta eller sambor inte delar uppfattningen om vad åren efter 60 ska användas till kan det bli problematiskt. 

Den ena i relationen njuter kanske av att kunna slappa i tv-soffan, medan den andra drömmer om ett liv i en solstol någonstans, med lite golf som extra guldkant i tillvaron. Man kan fundera över om man står ut med att dricka sitt frukostkaffe ihop med en soffpotatis en enda dag till. 

– Man kan tycka att man har levt ett tråkigt liv tillsammans med sin partner och vara missnöjd med sitt äktenskap. Tänka “orkar jag leva med den här personen resten av livet eller hinner jag med en ny relation som ger något tillbaka istället för att vänta på döden i ett tråkigt äktenskap”.  

Vi frågar oss om vi som pensionärer kan stå ut med att umgås hela tiden med vår äkta hälft eller om det är dags att se sig om efter något annat. 

– Skilsmässor är vanligare efter semestrar. Likadant kan det vara när vi blir pensionärer, förklarar Ingmar Skoog. 

En annan möjliggörare för ett nytt liv efter 60 är att vi har det bättre materiellt sett idag än tidigare generationer som växte upp under fattiga förhållanden. Samt att attityderna till skilsmässor har förändrats i grunden.

– Tidigare var en skilsmässa något skamligt. Idag är det inte något konstigt med att vara skild, det är inte lika förbjudet som för 50 år sedan. Man lämnar ett dåligt äktenskap och träffar kanske någon ny att bli lycklig med. 

Sexuell attraktion viktigt

Vi fortsätter att ta för oss av ­livet, fast den biologiska klockan tickar på. 

– Vi är vitalare idag. Är sexuellt aktiva långt upp i åldrarna och mer nöjda med våra sexliv. 

Sexuell attraktion och kärlek är fortsatt viktigt, även när man är över 60. Däremot kan vi välja en annan typ av relation. En del provar på att vara särbo med sin nya kärlek.  

– Att man kanske inte står ut med att ha den andre med sig hela tiden utan vill känna sig fri är en förklaring. Då får man både självständighet och närhet i relationen. 

Att bli särbor på äldre dar kan även vara en lösning för dem som varit tillsammans länge. De är fortfarande ihop, men flyttar isär. 

Ingmar Skoog tolkar det som att vi idag har en mer praktisk inställning till hur en relation kan se ut och ska vara. 

– Vi har bättre hälsa och större behov av att njuta av liv­et och inte bara sitta av de år som vi har kvar. 

En annan viktig faktor är att kvinnor numera har egen inkomst och har råd att skilja sig. 

Skiljas vid 60 – allt fler väljer att börja om
Män löper större risk att bli deprimerade efter en separation. Foto: Getty images

Skiljer sig då hennes skilsmässa från hans?

– Det är mer skadligt för män att förlora sin partner, de är mer känslomässigt beroende av relationen än kvinnor, risken för depression ökar om han blir lämnad. 

Eva Rusz, leg psykolog och relationsexpert ser en mängd faktorer som kan leda till en separation efter 60. 

– Kombinationen att bli äldre och veta att man har mind­re tid kvar är en faktor som, tillsammans med kvaliteten på parlivet man har eller har haft, avgör om man tar steget att separera. Att kärleken man en gång kände för sin partner med åren kanske förtvinar kan handla om att man tar varand­ra för givna. Man fastnar i ­oflexibla beteenden och tankemönster eller slutar prata om sin relation och vad man vill med den. 

Möjlighet till ny frihet

Vad finns det då att vinna på att lämna en relation sent i liv­et? Att ta steget kan kännas läskigt och nästan oöverstigligt. Solo igen, efter att ha varit gift i en evighet? 

– Man ger sig själv en present där man kan uppleva total frihet och där man slipper anpassa sig till en annan person. Man hinner realisera drömmar man kanske har gått och burit på eller som man kanske inte har trott var möjliga att förverkliga, funderar Eva Rusz.  

Pigga 60-åringar 

Kan man ens kalla 60-åringar för äldre numera? 

– Det är väldigt individuellt hur vi åldras. Men visst är det så att dagens sextioåringar både agerar och ser betydligt yngre och piggare ut jämfört med tidigare generationer. Idag nätdejtar sextioåringar, flyttar utomlands, åker jorden runt och gör nya karriärer. 

Ser då Eva Rusz några nackdelar med en separation sent i livet? Jodå, de finns: 

– Man kan ha underskattat hur smärtsam en separationsprocess faktiskt är. Det är det svåraste mänskliga dilem­ma som vi kan uppleva. Det är därför många väljer att stanna kvar i dåliga eller döda relationer eftersom ensamhet är värre än att vara två. Man kan också ha underskattat att det kan bli svårt och kämpigt att bygga upp ett nytt liv på egen hand.

Själv är Eva Rusz 63 år och bor sedan tre år tillbaka på Aruba i Västindien där hon på egen hand skapat sig en helt ny tillvaro, byggt hus och blivit den populäraste psykologen på ön.

– Jag är enormt tacksam över att jag skilde mig 2011 eftersom min exmake aldrig kunnat tänka sig att flytta hit, beskriver hon. 

Nu har hon det nya liv som hon drömde om. Solo igen, i gott sällskap med ett gäng andra 60-plussare. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top