• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Mästerkockens Louise Johanssons läckerheter från havet

    Louise Johansson blev Sveriges Mästerkock förra året. Här bjuder hon på tre recept på goda fiskrätter från sin nya kokbok.


    Visa album

    Pilgrimsmusslor med tryffelmajonnäs
    Rimmad torsk med grönt ärtskum och forellrom
    Smarrig fiskgryta med fänkål

    Vi ringde upp Louise Johansson, som bor i Stenungsund några mil norr om Göteborg, för att prata om fisk, nya boken och livet efter segern i tv-programmet "Sveriges Mästerkock".

    Vad har varit det bästa med att vinna?
    – Det har varit en gräddfil in i en ny jätterolig karriär. Att få arbeta med mat på heltid, att få vara med i tv och få skriva recept till tidningar.

    Varför har boken en engelsk titel?
    – "Taste by Louise" är från början namnet på min blogg. Jag tyckte det lät bättre än "Smak av Louise" som är lite dubbeltydigt.

    Du skriver i boken att du gillar fisk, vad är det som är så underbart med den?
    – Fisk varierar väldigt smakmässigt, mer än kött tycker jag. Sen går det att tillaga på väldigt många olika sätt. Man blir behagligt mätt på fisk, det är både nyttigt och festligt på samma gång.

    Måste man gilla fisk när man bor på västkusten?
    – Egentligen inte, men man har tillgång till mycket bra fisk och priserna är lite lägre.

    Många tycker det är svårt att tillaga fisk, vad vill du säga till dem?
    – Jag tror många är osäkra på tillagningstiden. Mitt råd är att använda en digitaltermometer. Jag brukar tillaga till ungefär 48–50 grader, men om man tycker det är känns lite lågt kan man köra på till 53–54 grader.

    Har du något annat bra tips för att lyckas med fisken?
    – När du steker fisk är det viktigt att ösa den med smöret, det ger en underbar smak!

    Nu har ju årets säsong av "Sveriges Mästerkock" precis kört i gång i TV 4. Ska du följa programmet?
    – Ja det ska bli roligt. Jag vet ju precis vad de går igenom och kommer nog att känna igen mig en hel del, men det känns ganska bra att bara titta på.

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!