• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Grava och skär lax i tunna skivor

    Citrongravad lax
    8-10 portioner

    Du behöver
    Drygt 1 kg laxfilé av mittbiten, fjällad
    1 msk hel vitpeppar
    70 g (1/2 dl) salt
    70 g (knappt 1 dl) socker
    det rivna skalet av en citron

    Gör så här
    Skär några snitt i skinnet på laxbiten. Krossa vitpepparn i en mortell, blanda med saltet och sockret. Lägg laxbiten på ett fat med kanter. Gnid in blandningen runt om laxen, använd allt, det ska vara mycket. Strö citronskalet över och under, avsluta med att lägg dill under och på laxen. Låt stå i rumstemperatur i 30 minuter så att gravningen kommer i gång. Plasta och ställ kallt i 3 dygn, vänd laxen 1-2 gånger per dygn.

    Odlad lax behöver inte frysas

    I princip all lax som säljs i Sverige är odlad, norsk fjordlax och den har inga parasiter och behöver därför inte frysas. Men om du mot förmodan vill grava viltfångad lax eller känner dig det minsta orolig kan du djupfrysa laxen 2-3 dygn innan du gravar den.
  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!