• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nya julfavoriter med Tomas Diedrichsen, Årets kock 2011

  För tionde året i rad bjuder vinnaren av tävlingen Årets kock på julmaten i Icakuriren. Här är Tomas Diederichsens lättlagade juldelikatesser! Omelett med gravlax Svartvinbärsbräserad rödkål Senapsstuvad brysselkål Julkryddrostad fläsksida Äppelsill med dill Choklad med frukt och nötter

  Nya julfavoriter med Tomas Diedrichsen, Årets kock 2011

  Kockar har en tendens att krångla till det, inte minst när de ska laga mat i tidningar. Recepten innehåller ofta många och svåra moment, råvaror som är svåra att få tag på eller kräver redskap som ingen har hemma. Så det är alltid en viss vånda att ta sig an köksvirtuosernas receptförslag till Icakuriren. Så icke denna gång.

  Tomas Diederichsen, som vann tävlingen Årets kock tidigare i år har fattat galoppen. Vi träffas på konferensanläggningen Ulfsunda slott i Bromma utanför Stockholm, där Tomas är köksmästare.
  – Jag är nog ganska enkel i min stil, säger han blygsamt. Recepten måste ju kännas tillgängliga men ändå spännande och lite nya.

  Är man inte som kock trött på julmat när julen kommer?
  – Här på Ulfsunda har vi inget julbord så det är ingen fara för mig. Jag gillar julen i lagom doser, jag har några julmatsfavoriter som jag verkligen njuter av.

  Vad får inte fattas på ditt julbord?
  – Sillen och laxen, skinkan vill jag heller inte vara utan. Till det dricker jag öl och nubbe, det passar bäst till det salta och sötsyrliga. Bästa snapsen är klassikern OP Andersson.

  Tomas Diederichsen jobbar på med matlagningen och lägger upp sina läckerheter för fotografering. När fotograf Linda gjort sitt är jag snabbt framme med gaffeln och smakar. Det är gott, riktigt gott. Ska jag utse några rätter som sticker ut alldeles särskilt får det bli brysselkålen i sin krämiga senapssås och laxen med sin japansk­inspirerade omelett och mustiga saffranskräm. Men den kryddiga fläsksidan med knaprig svål går heller inte av för hackor. Den kan mycket väl bli ett alternativ till julskinkan hemma hos mig i år.

  Efter tre tidigare försök varav en finalplats drog Tomas Diederichsen i år längsta strået vid SM i professionell matlagning, som tävlingen Årets kock också kallas. Segern har inneburit stort medialt intresse kring hans person och inneburit möten med många spännande människor i branschen. Den gastronomiska resan, som är en del av förstapriset, ska gå till Australien – ett intressant mat- och vinland, tycker Tomas, eftersom dess klimat är perfekt för många spännande råvaror.
  Vill man gå vidare som tävlingskock även efter att man blivit Årets kock återstår bara att försöka kvala in som Sveriges representant i kock-VM, Bocuse d'Or, som hålls vartannat år, i franska Lyon.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!