• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Grava din egen lax

  Det är mycket enklare än du tror att grava laxen själv. Och det blir mycket godare. Måns Falk, matredaktör på Icakuriren, visar steg för steg hur du gör.


  Visa album

  1. Lägg filén med köttsidan ner. Skrapa bort fjällen med en fiskfjällare eller baksidan på en kniv. Detta för att gravningen ska tränga igenom skinnet bättre.

  2. Skär små snitt i skinnet i den tjockare delen av laxfilén med några centimeters mellanrum. Även detta för att gravningen ska bli jämnare.

  3. Krossa vitpepparkornen grovt i en mortel. Rör ihop vitpeppar, socker och salt.

  4. Strö cirka en tredjedel av salt-/sockerblandningen i botten på en form. Lägg i laxbiten med skinnsidan ner. Strö över resten av blandningen. Skär dillen grovt och lägg den över. Låt stå i rumstemperatur i 40 minuter. Täck över med plast och ställ kallt i tre dygn. Vänd laxen 1–2 gånger per dygn.

  5. När laxen är färdiggravad tar du upp den ur lagen som bildats. Skrapa bort peppar och dill. Skär upp i tunna skivor, skär bort det bruna på varje skiva som sitter mitt på laxfilén närmast skinnet. Garnera med dillvippor och nymalen svartpeppar, servera med hovmästarsås och citronklyftor.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!