Du behöver
- 1 kg blåmusslor
- 1 dl vitt vin
- 500 g räkor med skal
- 1 st gul lök
- 1.5 st vitlöksklyftor
- 1/2–1 st röd chili t ex spansk peppar
- 1 msk olivolja
- 1 st förpackning krossade tomater 500 g
- 1 tsk socker
- 1 tsk salt
- 1.5 krm svartpeppar grovmald
- 280 g fullkornspasta t ex linguine
- 0.5 dl oregano hackad
Gör så här
1
Skölj blåmusslorna i kallt vatten. Släng bort de som inte är slutna. Lägg musslorna i en kastrull och häll på vinet. Låt koka under lock cirka 5 minuter. De musslor som inte har öppnats slängs bort. Spara spadet som musslorna kokat i. Skala räkorna och ställ kallt. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och finhacka chilin.
2
3
Fräs de båda löksorterna och chilin i olivoljan i en traktörpanna. Tillsätt tomatkross, musselspad, socker, salt och peppar. Låt puttra utan lock cirka 15 minuter.
4
Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten i en gryta enligt förpackningens anvisning.
5
Låt pastan rinna av och vänd ner i tomatsåsen tillsammans med musslor och räkor. Strö över oreganon.
6
Servera pastan med blandad sallad och bröd.