• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Gott på svenska äpplen

  Nu är våra underbara svenska äpplen här. Sorterna är många och vilken passar bäst till äppelkakan, moset, salsan eller smoothien? Här är 6 läckra äppelrecept. Läs mer om våra underbara svenska äpplen.Italiensk äppelkaka - Torta di meleRicottakräm till äppelkakaÄppelmos med lingonÄppelsalsa till stekt lammÄppelsmoothie med honungUgnsbakade äpplen med mandelfyllning

  Äppelmos med lingon. Foto: Jens solvberg

  De flesta äppelsorter som odlas i Sverie är av typen dessertäpplen, de är goda att äta som de är. Under vinterlagringen förlorar många äppelsorter sin syrlighet, och då blir även de äpplena som känns sura direkt efter plockning friska och goda ätäpplen.

  Aroma

  Gulvitt fruktkött, medelfast och saftigt med mycket fin, mild arom och god balans mellan syra och sötma. Bra vid matlagning, passar till ugnsbakning, god i fruktsallad och till äppelmos.

  Gravensteiner

  Gult fint fruktkött, rätt fast och saftigt, sött och krispigt med fin arom och god, kakteristisk doft. Gott till allt, desserter, matlagning, mos, kakor.

  Cox Pomona

  Gulvitt eller grönvitt fruktkött, rätt löst och mört i konsistensen, saftigt med mild arom och syrlighet. Tidigt på säsongen ett bra matäpple att göra mos på, till kakor och pajer. Sedan eftermognar sorten och blir ett gott ätäpple.

  Åkerö

  Grovt fruktkött med vitgul färg, saftig fast konsistens, och aromatisk smak.

  Ett utsökt ätäpple, gott i äppelkakor och mos, men fruktköttet blir lätt brunfärgat.

  Katja

  Grönvitt eller gulvitt fruktkött, fint och fast, med svag syrlighet. Egentligen ett sent sommaräpple, trots att det finns till november/december.

  Bra till mos, fruktsallad och kompott.

  Ingrid Marie

  Grönvitt, medelfast och saftigt äpple med sötsyrlig smak och god arom. Juläpplet framför andra. Kan användas till allt, i kakor, kompott, mos, rivet i råkost eller till havregrynsgröten.

  Must och sortbestämning

  Vill du förvandla dina äpplen till flytande form kan du lämna dem till något musteri. Lista på Sveriges musterier hittar du på Sveriges pomologiska sällskaps hemsida www.svepom.se. Där finns och också listat var du kan få hjälp att sortbestämma din äpplen där just du bor. Klicka på pomologi och sortbetämmare.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!