• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Skogens guld i Bergslagen

  Icakurirens kulinariska resa genom Sverige fortsätter. Kantareller och hjortron finns i riklig mängd i Bergslagens skogar. På Bångbro Herrgård förvandlas de till en härlig höstmeny.Stekt regnbågsfilé med kantarellstuvningBergslagstoast med rökt älgköttKnäckäppelpaj med toscatoppingHjortronparfait med Kopparbergsgin

  Skogens guld i Bergslagen
  Bångbro Herrgård i Kopparberg. Foto: Arne Adler

  Värdfolk på Bångbro Herrgård är syskonen Thomas Westlund och Åsa Westlund Jansson. Foto: Arne Adler

  Guldvaskningen i Kopparberg är över för i år, men nöjet i form av Kopparbergs marknad med tusentals besökare, stoj, glam och torgstånd öppnar portarna den 25-26 september. På Gammelmarken finns de lokalt tillverkade produkterna, både mat och hemslöjd.

  Bergslagens seder och bruk lever upp igen under marknadstiden. Första malmen bröts redan på 1500-talet i bergslagskommunen Ljusnarsberg, men numera vilar den i berget och stångjärnshammarens bultande har tystnat. Spåren lever dock kvar, och ett sådant är Bångbro Herrgård som byggdes på 1850-talet åt Bångbro järnverks grundare Leo Wallma. Idag en modern fest- och konferensanläggning med ett kök som bjuder vällagad mat i bästa regionala husmanskoststil.

  Värdfolk är syskonen Thomas Westlund och Åsa Westlund Jansson och det är Åsa som basar i köket. Nu när hösten är här vill hon ge Icakurirens läsare goda och lättlagade recept på vad vad Bergslagen har att bjuda. Då kommer självklart råvarorna från de djupa skogarna med strövande älgar, kantareller, skogsbär, och regnbågslax som sprattlat i skogstjärnar och porlande bäckar som är så typiska för Bergslagen.

  Läs mer på Bångbo Herrgårds hemsida.

   

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!