• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Gädda på gästis

  Denna gång tar vi köksvägen västerut, över gränsen till norska Finnskogen. Där tar vi in på Skaslien Gjestgiveri och får njuta läckert anrättad gädda!Gäddsoppa med grönsaker och gäddbullarGäddbullar att servera i soppanSesampanerad gäddfilé med ugnsbakade rödbetor och nässelpestoNässelpesto med solroskärnor till gäddfilénGäddbiff med råkost och rödlokskompott

  Gädda på gästis

  I norska Finnskogen, en knapp timmes körning från svenska gränsen, ligger Skaslien Gjest­giveri i Kirkenær. När man svänger in på gårdsplanen anar man inte att det en gång i tiden var en liten gård med kor och grisar i ladugården. Bara det timrade ”stabburet”, visthusboden, skvallrar om tiden från förr, då Kirsten Skaslien började hyra ut rum på 40-talet.

  Numera är det hennes barnbarn Ottar och Morten Skaslien som driver en modern anläggning, med små stugor som hyrs ut under sommaren och nybyggda rum för åretruntboende. Men mest är det maten som gjort gästiset vida känt.
  Ottar och Morten är båda kockutbildade och förlitar sig på säsongens råvaror från regionen, som på ett naturligt sätt ger omväxling i smakerna och rätterna, samt mat med ursprung från Finnskogen. Köket är välkänt för sina utsökta rätter på gädda, vilket lockade oss att göra ett besök just här.

  Gäddan kommer från Norges största älv, Glomma, som rinner söderut på norska sidan ungefär parallellt med Klarälven, och från sjöarna i området.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!