• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Följ med på insjöfiske

  Yrkesfiskaren Ellinor Runosson tog med sig några kockar ut på Vänern för att visa sin verklighet. Men väl i hamn blev det deras tur att ta över och skapa kulinariska läckerheter av fångsten. Inspireras av goda fiskrecepten.Marinerad gös med gul och röd tomatsalladAlberts carpaccio på tunnskivade abborrfiléerLakepaté med löjromssås och balsamicosirapCurryhalstrad gös med potatismosCeviche på Vänerlax med lime och chili

  Följ med på insjöfiske

  Marinerad gös med gul och röd tomatsallad.
  Foto: Stefan Edetoft

  Ceviche på Väerlax med lime och chili.
  Foto: Stefan Edetoft

  Det är tidig morgon och dimman ligger tät i norra Europas största insjöfiskehamn, Spiken, ett par mil norr om Lidköping. På bryggan står några förväntansfulla kockar, som för dagen bytt ut kockbyxorna och kockrocken mot galonbyxor och gummistövlar.

  Det är Thomas Thorsell från restaurang Sjöboden i hamnen, Frida Svensson och Johan Svantesson från Alberts kök i Trollhättan och Kwang Henriksson från Thorskogs slott. Fiskebåten, som fått namnet Lakerompen, stävar ut genom vassen i riktning mot Forshems grund i Kinneviken.

  Klicka på recepten och laga till en underbar fiskrätt!
  • Marinerad gös med gul och röd tomatsallad
  • Alberts carpaccio på tunnskivade abborrfiléer
  • Lakepaté med löjromssås och balsamicosirap
  • Curryhalstrad gös med potatismos
  • Ceviche på Vänerlax med lime och chili

  Kjell-Åke Jonsson, Ellinors sambo och yrkespartner, styr båten i ostlig riktning. Han är från en riktig fiskarfamilj. Far och farfar var fiskare, liksom hans fem bröder som alla någon gång varit yrkesfiskare.

  När vi kommer fram till det första nätet stiger spänningen, och oron visade sig vara obefogad. Snart sprattlar den första fisken på däck, en vacker gös. Den får sällskap av ett par abborrar, en lake och några sikar.

  Fångstmetoden med nät är en skonsam, miljövänlig metod. Ellinor och Kjell-Åke är noga med att följa väderleksrapporterna så att de inte lägger ut några nät när det är storm på gång och det kan bli svårt att komma ut och vittja dem.
  – Fisken ska inte dö i onödan. Då ligger vi hellre i land några dagar innan vi sätter ut näten igen.

  Ombord börjar kockarna fundera på vad de ska göra med fisken när de kommer iland. Kwang Henriksson var finalist i Årets kock 2006 och är lagd åt det experimentella hållet. Han har vilda idéer på att göra korv av fiskköttet, men ger upp tanken när han får höra att det nog inte finns något fjälster i skafferiet i dag.

  Det är dags att dra upp nästa nät. Fångsten är ännu bättre än förra gången. Vi vänder och tar bäring mot Spiken igen.
  Med fast mark under fötterna igen landas fisken. Alldeles invid kajplatsen ligger Ellinors fiskaffär Goda fisken, som på vinterhalv-året används som fiskberedningslokal.

  – Nu är det er tur att jobba, säger Ellinor, och tar fram vassa filéknivar. Hon visar en av kockarna hur man flår och filear en lake. Inte alla kockar vet vilken delikatess lake-filén är. Det blir de snart varse när de får leka i köket hos Thomas Thorsell på restaurang Sjöboden, ett stenkast bort från Goda fisken.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!