• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Laga italienskt med burktomater

  Vinterns tomater är bleka och smaklösa. Då vänder vi oss till burkhyllan. Italienska Samantha Öberg ger oss sina bästa recept med tomatkonserver som bas.Spagetti med fläsk Spagetti med musslor Auberginerullar Stora fusilli med köttfärssås Pizza Margherita på Samanthas sätt  

  Musslor finns utmed hela Italiens kuster, det är regionen Apulien som är mest känd för sina många recept med musslor.
  Foto: Arne Adler

  Den mest kända pizzan kommer från Napoli, som till exempel klassikern pizza Margherita eller pizza marinara.
  Foto: Arne Adler

  Samantha Öberg är systemutvecklaren som sadlat om och numera driver en italiensk matskola, al Dente, med kurser och företagsarrangemang i Stockholm.

  – Det kan vara svårt att hitta smakrika, färska tomater i Sverige, och nu på vintern är det helt omöjligt, säger Samantha. Då är tomater på burk en perfekt ersättare.

  Italien består av tjugo regioner som alla har stark identitet genom egna dialekter, kök och maträtter som varierar från by till by. Samantha har valt recept som visar smaker från landets alla olika delar.

  Tomatkonserver finns i många utgåvor, både i burk, paket och i flaska. Samantha har använt de här sorterna.
  – Det spelar för det mesta ingen roll om man väljer hela eller krossade tomater, säger Samantha, men de hela smakar lite mer.

  Till italiensk mat känns det rätt med havssalt, säger Samantha. Sale di Cervia kallar hon ett sött salt, som enligt henne betyder att det inte ger någon beska i eftersmaken.

  Olivoljan betyder mycket i Italien, den ska vara av bästa kvalitet, och kallpressade oljan extra vergine har smaktoner som varierar från grönt gräs till peppar.

  God olja sätts på matbordet
  att doppa brödbitar i medan man väntar på maten.
  Hela södra Italien använder auberginer i matlagningen, men framför allt är det Sicilien som utmärker sig med ett stort antal auberginerätter. Några av de mest populära är Pasta alla Norma, en pastarätt med friterade auberginer, och Caponata di melanzane, en rätt med auberginer, tomater, blekselleri och kapris som får sjuda i en panna.


  • Spagetti med fläsk Bucatini all’ amatriciana

  • Spagetti med musslor Spaghetti con le cozze

  • Auberginerullar Involtini di melanzane

  • Stora fusilli med köttfärssås Fusilli giganti al ragú di carne

  • Pizza Margherita på Samanthas sätt

   

  Baka en focaccia
  Focaccia, eller vit pizza som brödet kallas på somliga platser i Italien, kan göras på samma deg som i pizzan. Den mest kända kommer från Genova. Grädda den på samma sätt som pizza, fast inte så tunt utbakad och utan fyllning. Droppa bara lite olivolja över före gräddning.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!