• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Laga läckert av matrester

    Visst kan du laga läckert av dina matrester. Resterna av pasta, ris, potatis eller kött kan lätt förvandlas till en fullvärdig måltid.

    Fried rice med kyckling
    Fried rice, stekt ris, är sydostasiens svar på vår pytt i panna och kan varieras i det oändliga. Foto: Björn Tesch

    En god tomatsoppa kan vara grund till överbliven pasta. Vill du ha en mildare och rundare smak är det bara att tilsätta en deciliter grädde.
    Foto: Björn Tesch

    Potatisbullar behöver inte vara trista. Blanda i lite grönsaker och chili och byt ut lingonen mot en citron- och vitlökssås.
    Foto: Björn Tesch

    Marinera dina köttrester i vinigrätt och gör en god sallad.
    Foto: Björn Tesch

    Rest: RIS

    När du ska använda ris som restmat är det extra viktigt att det inte kokat för länge. Då blir maten lätt lite mosig. Kokt ris håller 2–3 dagar i kylen.

    Fried rice med kyckling

    • Snabbrisotto med bönor och svamp

    Fler ristips
    1. Gör en asiatisk sallad med kokt ris, grönsaker, strimlad, stekt kyckling, chili, vitlök, ingefära och mangosås eller sweet chili.
    2. Värm riset försiktigt med lite buljong tillsammans med en burk kidneybönor, haricots verts från frysen, lite purjo. Krydda med spiskummin och koriander. Stek en god, kryddig korv till.
    3. Gör en god dessert. Blanda riset med grädde och kanske lite socker, servera med sylt.

    Rest: PASTA

    Pasta har man en tendens att alltid koka för mycket av. Men misströsta icke, den går att använda till en hel del. Kokt pasta håller 3–4 dagar i kylen.

    • Tomatsoppa med pasta
    • Spagetti i ugn med korv och tomat

    Fler pastatips
    1. Blanda ner i woken tillsammans med den asiatiska biffen eller kycklingen.
    2. Självklart till pastasallad, men tänk steget längre än burkpesto och tomater. ?Använd sardeller, kapris, oliver, över-blivet kött, kyckling eller lägg till knaperstekt fläsk eller bacon.
    3. Gör en klassisk makaronipudding med rökt skinka eller kassler, purjolök och äggstanning.

    Rest: POTATIS

    Stekt potatis och en god potatissallad är inte att förakta, men det är roligt att variera sig ibland. Kall, kokt potatis håller cirka 3 dagar.

    Potatisbullar med vitlökssås

    Fler potatistips
    1. Gör tortilla, en spansk omelett. Ska egentligen göras på rå potatis men lite fusk kan vi tillåta oss när vi tar vara på resterna. Stek potatis och lök och kanske lite vitlök, slå på omelettsmet och stek en krämig omelett. Rör gärna i hackad basilika och persilja.
    2. Ät kall, kokt och skivad potatis på knäckebröd toppad med kaviar och gräslök.
    Eller varför inte lyxa till det med löjrom och gräddfil?
    3. Blanda pressad eller riven kokt potatis i köttfärsen i stället för ströbröd. Mycket godare! Beräkna 1–2 potatisar per halvkilo färs

    Rest: KÖTT & KYCKLING

    En kotlett eller ett par kycklingfiléer ligger ofta kvar på fatet när alla är mätta. För att inte tala om skalken från söndagens kalv- eller fläskstek.

    • Fransk köttsallad med senapsdressing
    • Smørrebrød med fläskstek

    Fler skalktips
    1. Pytt i panna. Men skoja gärna till det med lite andra grönsaker som morot, palsternacka, blekselleri och paprika.
    2. Tunt skivad, snabbstekt i het panna till pasta.
    3. Koka en enkel soppa på lök, rotfrukter och buljong. Tärna i valfritt stekt kött.

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!