• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Julmat med Viktor Westerlind - Årets kock 2009

    Viktor Westerlind har komponerat en julmåltid exklusivt för Icakuriren. Avnjut som buffé eller som middag med förrätt, huvudrätt och efterrätt. Det är smaker av av genuin svensk jul men i en modernare tappning.

    Julmat med Viktor Westerlind - Årets kock 2009
    Julmat med Årets kock Viktor Westerlind. Foto: Arne Adler

    Senaste tiden har gått i ett rasande tempo för Viktor Westerlind som för snart ett år sedan vann Svenska mästerskapet i professionell matlagning och den åtråvärda titeln Årets Kock 2009.

    Redan morgonen efter satt han i tv:s morgonsoffa och sedan dess har uppdragen i media och reklam varit många. Samtidigt som han jobbat sina pass på Restaurang F12, Fredsgatan 12, i Stockholm.

    Viktor är söderkis från Stockholm, men säger att han lärt mycket av tanterna på lantstället i Småland.

    – De använder det som finns på tomten och i skogen i sin matlagning och det gillar jag, snacka om närodlat! Farmor och farfar höll också på med odling och matlagning, syltade, saftade och lade in. Farfar hade bikupor och sparrisland och farmor kunde fylla ett garage med burkar med sina egna inläggningar. Kanske är det denna inspiration som gör att jag gillar det rustika, svenska köket.

     

    Förrätter

    Gravad strömming med västerbottensost

    Kycklingleverpastej med rönnbärsgelé

    Julsenap med kapris till julskinkan

    Huvudrätter

    Inkokt lax med rivet ägg

    Kokta revbensspjäll med glöggglaze

    Kalkonrulle med kryddkokt rödkål

    Desserter

    Pumpa i tre varianter

    Julostkaka med citrus

    Bakad choklad med romrussin

     

    Om du vill läsa mer om tävlingen Årets Kock och se vilka som vunnit tidigare gå in på www.aretskock.se.

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!