• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Laga kalkon till Thanksgiving

  Thanksgiving firas den fjärde torsdagen i november i det stora landet i väst. Gör som amerikanerna, fyll och stek en läcker kalkon. Icakurirens Sigmund Kaarstad visar hur du tillagar den perfekta kalkonen.

  Laga kalkon till Thanksgiving
  Så här fin blir kalkonen när den är färdig. Foto: Arne Adler

  Tillaga kalkon
  Steg 1: Blanda till fyllningen och stoppa den löst i fågeln.

  Tillaga kalkon
  Steg 2: Bind upp fågeln genom att vika vingspetsarna ner under ryggen in mot halsen.

  Tillaga kalkon
  Steg 3: Pensla med kryddsmöret utanpå kalkonen.

  Tillaga kalkon
  Steg 4: Lägg kalkonen i ett paket av folie. Stek i 175 grader cirka 2 1/2 timme.

  Tillaga kalkon
  Steg 5: Ta av den övre folien och pensla kalkonbröstet med det kryddade smöret var femte minut.

  Tillaga kalkon
  Steg 6: Ta ut kalkonen , sänk värmen till 175 grader och låt den stå i minst 30 minuter innan den trancheras.

  Kalkon på amerikanskt vis:

  6-8 portioner

  Tid 3 timmar

  Du behöver:

  1 kalkon, cirka 5 kg

  2 tsk salt

  Fyllning:

  200 g tärnat vitt kantskuret bröd

  200 g färsk champinjon, klyftade

  1 gul lök, finhackad

  2 stjälkar selleri, skivade

  2 msk smör

  1 knippa persilja, hackad

  2 fasta syrliga äpplen

  2 1/2 dl frysta tranbär

  Kryddning:

  1 dl smält smör

  1 tsk svartpeppar

  1 tsk torkad timjan

  1 tsk torkad salvia

  4 lagerblad, smulade

  Så här gör du:

  Tina kalkonen helt, ungefär 2 dygn i kylskåp, innan den steks.

  1. Skölj fågeln utanpå och inuti under kallvattenkranen. Torka väl med kökspapper. Salta inuti och runtom. Fyllning: Rosta brödtärningarna spröda i långpannan i 200 grader några minuter. Fräs lök och selleri i smör, tillsätt champinjonerna och stek lite till. Blanda med persilja, äpplen och tranbär. Stoppa fyllningen löst i fågeln, pressa inte, det ska bli över.

  2. Bind upp fågeln genom att vika vingspetsarna ner under ryggen in mot halsen. Knyt om med ett snöre och strama åt. Då skjuts bröstet upp. Bind ihop låren längst ut så att de inte kommer att spreta under stekningen. Dra skinnet över öppningen så att fyllningen täcks, fäst ihop med tand­petare.

  3. Krydda det smälta smöret med peppar, timjan, salvia och lagerblad som krossats samman lätt i mortel. Pensla med kryddsmöret utanpå kalkonen.

  4. Riv till två stora ark tjock grillfolie, 44 x 65 centimeter. Lägg kalkonen på det ena arket och vik upp kanterna, lägg det andra arket över och vik samman arken längsmed kanten så tätt det går. Eller använd en stekpåse. Lägg paketet på ett galler i långpannan och sätt in på nedre falsen i ugnen. Stek i 175 grader cirka 2 1/2 timme (cirka 1/2 timme per kilo kalkon + 1/2 timme för stuffingen).

  5.
  Ta av den övre folien, höj temperaturen till 250 grader och pensla kalkonbröstet med det kryddade smöret var femte minut tills kalkonen fått färg, tar cirka 30 minuter. Kolla sedan med stektermometer att innertemperaturen är minst 70–72 grader i lårfästet, eller att köttsaften är helt klar.

  6. Ta ut kalkonen, sänk värmen till 175 grader. Låt folien vila löst över fågeln som ska stå minst 20 minuter innan den trancheras.
  Fyllning: Överbliven fyllning värms nu i ugnen.
  Sås: Sila över stekskyn i en kastrull. Tillsätt lika mycket vatten, lägg i 6–8 krossade tranbär, koka upp och red av med aningen majsenaredning till simmig konsistens, smaka av. Servera kalkonen med extra stuffing och skysås.

   

  Proffstipset:

  • Stuffa inte kalkonen hårt, stuffingen sväller under stektiden och kan annars komma bryta upp fågeln.
  • Blanda inte rostade brödtärningar i mer stuffing än vad som går åt i fågeln. Resten av tärningarna blandas med övrig stuffing sedan den värmts i ugnen medan den stekta kalkonen vilar före tranchering och serveras ved sidan om fågeln.
  • Kalkoninkråmet kan brynas och kokas i vatten till en sky som späds med kalkonens steksky till sås. Passera den kokta levern genom sil ner i såsen om så önskas.

   

  Vad tackar man för?

  I USA firas Thanksgiving, tacksägelsedagen, fjärde torsdagen i november. Traditionen går tillbaka till 1621 då pilgrimerna i Plymouth höll en tacksägelsefest för att fira den första skörden i det nya landet. Thanksgiving är en viktig familjehögtid och firas traditionellt med att man äter kalkon.


  Foto Arne Adler

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!