Roy Fares bjuder på sommarens godaste bakverk – direkt från sitt eget kök

Från midsommar till fruntimmersvecka. Förgyll sommarens fikastunder med stjärnkonditorn Roy Fares fantastiska bakverk. Här bjuder han på en smarrig pannacotta, en somrig pavlova och det viktigaste av allt – jordgubbstårtan deluxe.

Hemma i Roy Fares fina kök, i våningen vid Humlegården i Stockholms innerstad, vispas det grädde och rensas jordgubbar så det står härliga till. Midsommar står för dörren och även för Roy, som är född i Libanon, betyder det midsommarbuffé där jordgubbstårtan är diamanten.

– Jag är inte så mycket för sill, det måste jag erkänna, men jordgubbstårta, det har vi alltid, säger Roy medan han sockrar jordgubbarna på ett stort fat. Där får bären ligga och dra i någon timme så vätskan dras ut. För blöt paj, det gillar han inte. 

 

Inga onödiga prylar

Hemmet går i mörka, maskulina färger. Det är högt i tak och det finns inte en enda onödig pryl som ligger och dammar. Precis som Roy vill ha det för att trivas.

Roy Fares

Ålder 37 år.

Bor Lägenhet vid Humle­gården i Stockholm.

Familj Sambon Johan ­Lundberg.

Yrke Stjärnkonditor som äger och driver kaféet Mr Cake.

Kuriosa Roys kokböcker ”United states of cakes” och ”Sweet spots of New York” har båda fått utmärkelsen Världens bästa kokbok i VM för kokböcker. 

Favoritfika Bullar.

Ledord i köket Att inte göra det du bakar för konstigt är nog grejen. Folk vill ofta ha det basic och gott. Använd bra råvaror, givetvis, och snåla inte med jordgubbarna på tårtan!

– Plotter är inte min grej, varken här hemma eller på jobbet. Jag vill ha det rent och undanplockat och komma in till ett fint kök när jag ska göra frukost på morgonen. Det är samma sak i bageriet, det går inte att jobba om det inte är rena ytor. 

Roy är en av vårt lands mest prisbelönta bakkungar och har synts flitigt i tv-rutan och bokhyllan. Årets konditor 2010 var lite av startskottet och efter det har vi kunnat följa honom i program som “Go’kväll” på SVT och “Dessertmästarna” i Kanal 5. Han har också knåpat ihop en handfull bästsäljande kok­böcker under åren, men lägger numera mest fokus på Mr Cake, Roys amerikansk-inspirerade kafé med gigantiska bakverk. En dröm som blivit verklighet och är utloppet för Roys kreativa ådra.

– Jag har alltid gillat själva skapardelen med Mr Cake, men också att få bygga ett företag, och att ha ett “riktigt” jobb, det är viktigt för mig. 

 

 

Roy Fares bjuder på sommarens godaste bakverk - direkt från sitt eget kök
Grädden ska nästan vara lite för lös, då är den som godast, tipsar kakkungen Roy Fares som älskar att skapa och vara kreativ i sin bakning.

 Njutning är hälsa

Roy kom till Sverige som sexåring och berättar om hur mycket hans föräldrars resa hit och deras hårda slit har imponerat på honom och gett honom ett driv.

– De gav upp allting i Libanon för att ta oss hit till tryggheten. Jag har sett hur de fick starta om från ett tomt blad för att ge oss barn det här livet. Pappa var inte helt glad över min dröm, “inte ska du bli bagare, du ska väl läsa på universitetet”, men jag har alltid känt att jag vill jobba som konditor och skapa bakverk. När jag vann Årets Konditor 2010 fick jag ett bevis på att jag var rätt ute, vilket kändes skönt.

 

 

Roy Fares bjuder på sommarens godaste bakverk - direkt från sitt eget kök
Använd bra råvaror, och snåla inte med jordgubbarna på tårtan är Roys devis.

Medan han dekorerar den magiska tårtan pratar vi om att hitta balansen i livet.

– För mig är njutning en stor del av hälsa. Jag älskar italiensk och libanesisk mat och jag älskar bullar, men jag håller balansen genom att också träna och ibland hålla igen lite mer på fet mat. Att unna sig det som gör att man mår bra är viktigt men det får givetvis inte bara handla om sötsaker, haha! 

 

 

Baka Roys härliga bakverk – recept:


Roy Fares bjuder på sommarens godaste bakverk - direkt från sitt eget kök

Dessert

Roy Fares lyxiga midsommartårta

1 timme 30 minuter   Recept från Icakuriren.se


Roy Fares bjuder på sommarens godaste bakverk - direkt från sitt eget kök

Dessert

Pannacotta med vit choklad, jordgubbar, mynta & lime

30 minuter   Recept från Icakuriren.se


Roy Fares bjuder på sommarens godaste bakverk - direkt från sitt eget kök

Dessert

Sommarpavlova med citronkräm

1 timme 30 minuter   Recept från Icakuriren.se


Roy Fares bjuder på sommarens godaste bakverk - direkt från sitt eget kök

Dessert

Roy Fares mandeltårta med jordgubbar

50 minuter   Recept från Icakuriren.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top