Pasta och våfflor på spanskt vis
Veckans festliga middag ska vara enkel, men med lite extra guldkant. Förrätts- och dryckestips i artikeln.Pasta på spanskt visVåfflor med äpple och maräng
Förrätt
Som förrätt till denna meny kan man tänka sig en gazpacho, den kalla, andalusiska grönsakssoppan.
* Mixa två skalade vitlöksklyftor, två urkärnade röda paprikor, åtta färska tomater, två små gurkor, en skiva vitt bröd, tre matskedar olivolja, en matsked rödvinsvinäger och en tesked salt till en slät soppa. Tillsätt vatten vid behov så att det blir en lagom trögflytande soppa. Kyl före servering, servera i glas, gärna med isbitar i.
Huvudrätt
Dessert
* Våfflor med äpple och maräng
Veckans dryckestips!
Till pastan ett kraftfullt, lätt fatpotent vitt vin. Chardonnay från Sydafrika har ofta en rejäl rökt träfatskrydda. Äkta vit bourgogne, också på chardonnaydruvor, förekommer med olika uttalad träton. Desserten gör sig väl med friskt, sött vitt vin. Ett vin av sauternestyp eller österrikisk Beerenauslese passar fint. Eller äppelmust med lite citron i.
Lite billigare:
vitt 2015 Fleur du Cap Chardonnay 2008, Sydafrika, 83 kr.
Och vill du lyxa till det lite: vitt 5798 Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2006, Frankrike, 106 kronor.