• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Blommande flädersaft

    Plocka ett moln av gräddvita fläderblomsklasar, varva med rosa rabarber och gröna limeskivor.Solmogen jordgubbssaft Rabarbersaft Hallonsaft

    Goda ingredienser till saft.
    Foto: Arne Adler

    Fläderblomssaft finns att köpa färdig, men den hemgjorda är mer personlig. Dessutom får du fin rosa färg om du tillsätter rabarber.

    Fläderblommornas gula pollen har betydelse för smaken, därför bör klasarna inte sköljas. Men ibland måste de svarta lössen och småflugor avlägsnas.

    Lägg då klasarna i en hink med lättsaltat vatten, 2 matskedar salt per liter vatten, i cirka 10 minuter. Skölj i rikligt med vatten och skaka av vattnet innan klasarna varvas med övriga ingredienser.

    Kommer man norr om flädergränsen kan man använda de aromatiska blommorna av älggräs i stället. Det kallades tidigare mjödört. Man smorde nämligen kärlen som mjödet skulle jäsa i med örten.

    • Fläderblomssaft med rabarber och lime

     

    Av: Sigmund Kaarstad

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!