• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kom på pingstfest!

  Fixa rätta försommarkänslan i pingst med lätt mat och citrusaccenter. Ät vid sittande bord eller plocka från buffé.

  Servera torrostade pinjenötter och rosa bergssalt till sparrisen, liksom dragonolja att droppa på och frasiga smördegsstänger bredvid. Om du inte vill skala sparris, ett måste för den vita, så välj grön i stället.
  Foto: Kent Jardhammar

  Pingstlilior.
  Foto: Flower Council of Holland

  Vitello tonnato är en italiensk paradrätt, tonfiskfylld kalvbringa som rullats och ugnsbakats. Kan serveras varm vid sittande bord eller ljum på buffé. Rester är goda på smörgås!
  Foto: Kent Jardhammar

  Varför firar vi pingst?
  Pingsten är en kristen högtid då vi firar att den helige Ande blev utgjuten över Jesus lärjungar i Jerusalem, precis som Jesus lovat före sin död.

  Tungor av eld visade sig och lärjungarna började tala i tungor, på språk de inte kunde. Den dagen lät många döpa sig och därför anses pingsten vara kyrkans födelsedag.

  Läcker pingstmeny

  • Sockerärtscappuccino med bresaolachips
  • Vit sparris med örtolja
  • Gratinerad fänkål med Västerbottensost
  • Fylld kalvrulad att serveras med tonfisksås – vitello tonnato
  • Tonfisksås till kalv med sardeller och kapris
  • Blodgrapesorbet med limemarinerade jordgubbar

   

  Mer om pingsten...


  50 dagar efter påsk
  Namnet pingst kommer från det grekiska ordet pentekoste som betyder den femtionde. Högtiden infaller den 50:e dagen efter påsk och tio dagar efter Kristi himmelsfärdsdag. Från början var pingsten en judisk skördehögtid.

  Brädad av sjätte juni
  Annandag pingst, som alltid infaller en måndag, var fram till 2004 en helgdag i Sverige. Det året beslöt regeringen att slopa den tredje helgdagen i pingsten och i stället göra nationaldagen den 6 juni till helgdag.

  Vit brud – en svensk bondetradition!
  Att klä en ung kvinna till brud under pingsthelgen är en svensk bondetradition från början av 1800-talet. En vacker flicka kläddes upp till brud av traktens ungdomar och fördes runt på gårdarna. Sedan förväntades folk ge dem gåvor – ett sorts tiggeri helt enkelt.

  Men i slutet av 1800-talet började man i Sverige ställa till med riktiga bröllop under pingsten. En förklaring är att färgen i kyrkan under pingsten är vit. Vitt symboliserar renhet, kärlek och livet, en färg som också återfinns i brudens klädsel.
  …eller färgstark!

  Av: Charlotte Sjögren

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!