• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Skåne

  Följ med på kulinarisk resa genom Sverige. Nu har turen kommit till Skåne.

  I Billeberga ligger Farbror Elofs Skafferi.
  Foto: Arne Adler

  I köket basar Eva Kari och Jonas Ristarp med god hjälp av Jimmy Johannesson i mitten.
  Foto: Arne Adler

  Örtbakade havskräftor
  Foto: Arne Adler

  Henric Molin på Backafallsbyn har stor kärlek till whisky och bygger upp sitt eget whiskydestilleri på ön Ven.
  Foto: Arne Adler

  Den bördiga skånska myllan ligger i svarta och vattentunga plogfåror. Landskapet hukar under regnmolnen som kommer farande in från havet i väster. Inga turister syns till, men gårdsbutikerna är öppna och säljer fina vinterlagrade rotsaker och potatisar.

  – Ni kommer några veckor för tidigt, säger Jonas Ristarp som tillsammans med frun Eva Kari Ristarp Steen driver Farbror Elofs Skafferi i Billeberga. För snart kommer den gröna skånska sparrisen. Och då är det vår.

  Gästgården var en loppis då paret köpte stället för ungefär tio år sedan. Och den ser fortfarande ut som en loppmarknad med alla udda bord och stolar, och färgglatt mönstrade dukar.

  Jonas som basar i köket har varit på Operakällaren i Stockholm halva sitt liv. Han har hjälp av Jimmy som står för de spännande bröden och de mumsiga efterrätterna. Rätterna får gärna ha främmande inslag, men råvarorna ska så långt det är möjligt vara lokalproducerade.
  – Det har varit vår policy från början, långt innan det närodlade kommit på modet, säger Jonas.

  Ett annat mode som makarna är på väg att återskapa är söndagsmiddagen.
  – Det har verkligen slagit, folk älskar att komma hit och äta middag tillsammans. På somrarna flyttar vi ut på kullerstensgården och grillar.

  Lokala råvaror är vad Jonas använder i de recept han delar med sig av här. Men rätterna går självklart att tillaga på vanliga butiksvaror också. Följ hans devis när du lagar mat: Se till att ha gott om tid, läs receptet minst fyra gånger innan du sätter i gång, och sedan kan du dricka ett glas vin under tiden som rätterna växer fram.

  Klicka på rätterna och kom direkt till recepten


  • Bosarpskyckling som på Farbror Elofs Skafferi
  • Örtbakade havskräftor med fänkål och dill
  • Rödbetsknäcke på speltvete
  • Småbröd på durumvete
  • Triss i sorbet med bär och kokos
  • Getost från Ven på fruktig sallad
  • Whiskytryffel med vit choklad
  • Whiskymarinerad renfilé à la Backafallsbyn

   

  …och det här finns nästgårds

  Gårdsbutiker och upplevelser ligger nära för dig som bilar i Skåne. Vi har besökt ett axplock av dessa i Skånes västra del, och träffat några av alla duktiga entusiaster.

  Bröllopstårtebagerskan
  Vanilja heter företaget som konditorn Helena Esse i Glumslöv, söder om Helsingborg, grundat för att göra tårtor. Hon har tävlat i SM för unga bagare och arbetat som konditor i flera år innan hon fann att det var tårtor hon ville göra.
  www.vanilja.se

  Lammkött på Bjärhus
  På Bjärhus Gårdsbutik i Klippan finner man skånskt lammkött hela året. Elisabeth och Lars Hansson föder upp 400 lamm varje år, och kocken Conny Larsson gör kryddade lammstekar och välrökta korvar. I växthuset bredvid säljs blommor och grönsaker.
  www.bjarhus.se

  Gastronomiskt i Helsingborg
  Vill du ha en smaklig matupplevelse i Helsingborg? Ta en titt i White Guide, där man bland annat finner Restaurang Gastro på Södra Storgatan. Nyrenoverad, med smaklig spis både i billigare bistron och i finmatsalen.
  www.gastro.nu

  Konst i Skåne
  När magen fått sitt, öppnar sig sinnena för övrig konst, av vilket Skåne är fullt. I Helsingborg finns mångfacetterade konstnären Peter Arnesson, här med en målning inspirerad av nordisk mytologi.
  www.peterarnesson.se

  God getost på Ven
  Den som åker över till Ven får inte missa ett besök på Hvens Getost som ligger 700 meter från Bäckvikens hamn. Det lilla mejeriet har gårdsbutik där de egna ostarna säljs, samt fårskinn och lite annat smått och gott.
  www.hvensgetost.com

  Exotisk pasta
  Britta Ossler och maken Lars har fått bönderna på Ven att odla durumvete. Vilket är alldeles förträffligt att göra pasta på sedan mjölet malts på den egna valskvarnen. I gårdsbutiken hos Hvendurum finns både färsk pasta och olika bröd.
  Telefon 0418-724 48

  Kaj i röken
  Kajs Fisk & Rökeri finns på vägen till naturreservatet Hovs Hallar längst ut på Bjärehalvön. Kaj Röijer är vida känd för sina goda rökta fiskar. Vill du även ha lokalt odlade grönsaker till fisken, finns de hos Kajs granne 150 meter längre bort utmed Hovshallavägen.
  Telefon 0431-36 50 25.

  Bo vid vandringsleder
  På Ekhems Gård i Förslöv hos ägarna Gullan och Sven Ekhem bor man i lägenheter avsedda för självhushåll, med tillgång till vandringsleder och golf utmed Hallandsåsen. I gårdsbutiken finns potatis, grönsaker, frukt och bär.
  www.ekhemsgard.nu.

  Av: Sigmund Kaarstad

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!