• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Härjedalen

  Följ med på kulinarisk resa genom Sverige. Nu har turen kommit till Härjedalen med härliga smaker av fjällnära råvaror.

  Gör bullar på renfärs från Bruksvallarnas Rökeri och varva på spett med kål och potatis.
  Foto: Arne Adler

  Raggmunk med rökt fjällsida (fläsk) från Bruksvallarnas rökeri norr om Funäsdalen. Ägg från Herrö Ägg på västsidan om Svegsjön..
  Foto: Arne Adler

  Matig macka med hembakat Matig macka med hembakat tunnbröd och korv från Nybogård i Vemhån samt ost från Herrö Getgård i Sveg.
  Foto: Arne Adler

  Fjällmackan är en god och matig förrätt till after ski-middagen. Den här serveras med rökt sik från Bruksvallarnas rökeri, förlorade ägg från Herrö Ägg i Sveg samt hollandaise.
  Foto: Arne Adler

  Härjedalsgrytan görs så klart på Härjedalsälg från Hede kött & chark, eller av nötkött för den som inte kommer åt älg. Gör gärna grytan dagen före. Serveras med kornknäcke från Nybogård, brunostkräm och rårörda lingon.
  Foto: Arne Adler

  Rökt chili ger sting åt dessa hjortron från Härjedalens myrar. Här toppar de en vaniljpudding.
  Foto: Arne Adler

  I härliga Härjedalen lagar Michael Kühne på Restaurang Vålkojan mat på de bästa råvarorna från trakten och bjuder på en spännande fjällmeny.

  Bara några minuters körning söderut från Vemdalen, förbi avfarten till Björnrike på vägen mot Sveg, gömmer sig Härjedalens bästa krog. Den ligger nedför vägbranten vid älven Veman som just nu kluckar under isigt vintertäcke.

  Det här är krogen som restaurangguiden White Guide de två senaste åren utsett som bäst i trakten.

  Den tidigare våffelstugan har sedan värdparet Michael och Karin Kühne tog över utvecklats till att bli en restaurang med härlig gourmetmat på kvällen. Men våfflor och smörgåsar på hembakat bröd finns fortfarande kvar till fikat under dagtid vid sidan av dagens husmanskostlunch.

  Med ett förflutet som mångårig köksmästare på vida berömda Sandhamns Värdshus i Stockholms ytterskärgård har härjedalingen Michael ett utvecklat sinne för fina rätter.

  Han gillar mat baserad på allt gott som finns i naturens skafferi och använder oftast lokala råvaror från de duktiga småproducenterna i Härjedalen.

  Kanske är det Michaels sinne för det närodlade som gjort att han valts in i föreningen Euro- Toques (Euro-kockmössan). Föreningen arbetar för att skydda olika livsmedels ursprung, särart och genuina smaker.

  Michaels entusiasm är påtaglig när han får i uppdrag att göra mat utomhus. Under jaktsäsongen skidar Michael omkring efter fågel i skogarna och han är van att laga läcker mat utomhus. Han är mycket förtjust i sina muurikkahällar, de är enkla att bara stoppa i fodralen och packa i ryggsäcken efter bruk.

  Michaels matglädje har smittat av sig till männen på bygden i Vemhån. Många av dem har gått på matlagningskurs hos Michael.

  De har även bildat Vemhåns gastronomiska sällskap, VGS, vars syften är att höja det gastronomiska intresset i lokalmiljön, förkovra sig i råvarans ursprung och uppmuntra lokala producenter.

  I denna Härjedalsmiljö känns de genmanipulerade råvarorna mycket, mycket avlägsna.

  Recept från Härjedalen
  (Klicka på rätterna och kom direkt till recepten)

  • Härjedalsgryta med brunostkräm
  • Fjällmacka med hollandaise
  • Hembakat grovbröd med yoghurt & kross
  • Chipotlehjortron på vaniljcoupe
  • Skorvdalsraggmunk i muurikkahäll
  • Halstrad macka med korv och getost
  • Grillade renfärsbullar med vitkål och potatis

  …och det här finns nästgårds

  När du åker till skidbackarna i Härjedalen, stanna till på de här ställena. De ger dig härliga matupplevelser och rätta smaken på Härjedalen.

  Ring först eller kolla hemsidorna för öppettider.

  Ost och latte i Klövsjö
  Leif Engman och Stephen Palosaari på Kullens gårdsmejeri har Klövsjös enda lattemaskin i sin ostbutik. Där säljer de ostar på mjölken från fjällkor och getter samt Härjedalens bästa yoghurt.
  www.kullensgardsmejeri.se

  Glögg i spåret
  Ta med en termos med varm Loosglögg till rasten i skidspåret. Gjord på hjortron, blåbär eller lingon. Framställs inom familjeföretaget Lotta-Boden i Loos.
  www.lottaboden.se

  Bröd, kor och korv
  I gårdsbutiken på Nybogård i Vemhån hos Anna Ericsson, Torbjörn Bäckman och sonen Manne finns bröd som Anna bakar i gårdsbageriets stenugn. Gården har köttdjur som går ute hela året. Härifrån kommer råvaror till aptitretande korvar.
  Tel 0684-400 65/070-690 82 12

  Sött och gott
  Herrö Honung säljs lite varstans i Härjedalens butiker och matställen. Vill du smaka? Ring Ann-Christine eller Olle Carlsén.
  uel 0680-281 22

  Naturnära toner
  Populäraste Härjedalstrubaduren är Peder Persson från Hede. Aktuell med skivan ”Bit för bit”, 179 kronor.
  www.pederpersson.se

  God getost
  Härjedalens Årets nyföretagare 2006: Karin och Tord Paulsson på Herrö Getgård strax sydväst om Sveg. I deras gårdsbutik finns ett tiotal sorters getostar som ystas innanför ett visningsfönster.
  www.getost.info

  Ägg i många färger
  Hos Lars, Annli och Sandra på Herrö finns dagsfärska ägg. Nu bor hönorna inomhus i ett rymligt hönshus. På sommaren är de ute i stora inhägnade hagar.
  Tel 0680-121 81

  Nedskuret
  Älg, ren, nyrökta korvar, riktigt skav med mera finns hos Kent Forsling på Hede Kött och Chark. Kent köper in kött som han styckar och tillagar på äkta Härjedalsvis.
  Tel 0684-103 03

  Rätt rökt
  Rökmästaren Anders Rydh på Bruksvallarnas Rökeri kan allt om flis och rök samt saltning och eftertorkning för både kött, fisk och korv. Köp delikatesserna direkt från kiosken eller i livsmedelsbutikerna i Härjedalen.
  www.connection.se/fjalldeli/i

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!