Lätt att flytta en alpklematis

Lätt att flytta en alpklematis Hej!Kan jag flytta en alpklematis? Den är högst 3 år och inte särskilt hög ännu. Anledningen till att jag vill...

Lätt att flytta en alpklematis

Hej!
Kan jag flytta en alpklematis? Den är högst 3 år och inte särskilt hög ännu. Anledningen till att jag vill flytta den är att den står nära min grannes husvägg, och han måste dränera om under sommaren.
Om jag inte flyttar den kommer den förmodligen inte klara sig.
Jag skulle vilja flytta klematisen till min stenlagda uteplats och låta den klättra i en ros som växer där.
/ Andrea

Svar:

Hej
Det är mycket lätt att flytta en alpklematis, men just nu är det inte så lämpligt. Bäst är på hösten eller tidigt på våren. Kanske kan du ta den på hösten precis innan grannen börjar dränera? Det går utmärkt att plantera den tillsammans med en klängros. Då blommar alpklematisen först och senare kommer rosen. Man kan till och med plantera in ännu en senare blommande klematis på samma gång. Se bara till att du gör ett stort planteringshål , minst en nhalvmeter djupt och gärna bredare för varje växt. Klematisen behöver ha skydd för rötterna, något som växer framför mot solsidan eller någt rör eller liknande som skuggar mot solen vid markytan. Se också till att inte plantera för nära väggen, 70-80 centimeter ut från väggen minst.
Mvh Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top