• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Madeira med massor av smak

    På den portugisiska ön väster om Marocko har odlats vin i 400 år. Sol och värme ger massor av smak och potentiell alkohol i druvorna.

    Tillverkning
    För söta starkviner stoppas jäsningen med sprittillsats. Torra madeiror spritas upp efter fullbordad jäsning. För den typiska, lätt brända madeiraaromen används estufagem-tekniken – lång upphettning till 35–50 grader.

    Druvor
    Högklassig madeira benämns efter druvsort, som då betecknar olika vinstilar:
    • Sercialdruvan ger friska, torra, lätta viner
    • Verdelho är fylligare viner med viss sötma.
    • Bual/boal ger söta, smakrika viner.
    • Malvasia/malmsey är den sötaste, fylligaste av madeirastilarna.

    Av: Charlotte Sjögren

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!