• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Gott ombord med Gadd

  Kasta loss i kabyssen med Eric Gadd. På en segelbåt i Skottland rör han i grytorna och serverar läckert whiskydoftande och exotiska rätter.

  Kabyssen är trång, trång, trång.
  Foto: Arne Adler

  Rostat ankbröst med chilihet chokladsås och pumpatortilla.
  Foto: Arne Adler

  Vaniljpannacotta med persikokompott
  Foto: Arne Adler

  Han sjunger inte. Eric Gadd bara nynnar medan han går i sina egna tankar på väg till den större matvarubutiken i småstaden Oban på skotska västkusten.
  Huvudgatan längs med vattnet är full av turister.

  Många är på väg till visning i whiskydestilleriet, en av stadens attraktioner förutom segling och naturupplevelser. Här är Eric Gadd på minisemester med en kompis. I affären hittar han allt han behöver för att laga till en middag av högsta klass på segelbåten, som ligger förtöjd vid stadspiren.

  Klicka här och kom direkt till Erics läckra recept!
  • Asiatisk torskrygg på gurkcarpaccio
  • Rostat ankbröst med chilihet chokladsås och pumpatortilla
  • Vaniljpannacotta med persikokompott

  Kabyssen, köket, är trång och det dröjer inte länge innan Eric kör ut oss som inte har där att göra. Men jag hinner se hur Eric hanterar kastrullar och knivar, och förstår att ryktet om hans talang i köket inte är överdrivet. Och det verkar finnas gemensamma nämnare mellan att skriva bra låtar och att laga mat.

  – Det finns ingen genväg till bra låtar som berör, förklarar Eric när vi fikar.

  Han är lika noga med att lägga ner sin själ i matlagningen också. Matinspirationen har han hämtat från olika länder han bott i. Eric talar med värme i rösten om Trinidad och Tobago och om Barcelona. Där finns de mörka smakerna av rökt chili och choklad.

  Smaker som finns i såsen som han senare serverar oss till ugnsrostade ankbröst. Och till dessa exotiska smaker passar drycken framför andra här i Skottland – whisky – menar Eric. Även om han har valt att servera sin mat ombord på en båt så är han ingen seglare.

  – Min fru är den som kan segla, säger han, men vi äger ingen båt. Ännu.
  Och det kanske får vänta ett tag till. Paret har blivit föräldrar, de renoverar sin lägenhet och Eric jobbar med en ny skiva. Dessutom har Eric studio hemma och utvecklar bland annat musikprogram och sköter skivinspelningar på sina datorer. Han är en äkta datanörd och njuter av det.

  Och dessutom är han en duktig kock. När han dyker upp med rätterna på däck blir det fart bland människorna på kajen. Eric får publik. han är på scen, ger en föeställning, van och säker, fixar och ordnar så att rätterna ser bra ut för fotografen. Glada tillrop! Han gläds åt uppmärksamheten.

  Men ingen i den spontana publiken på kajen här i Skottland vet att de hejar på en välkänd svensk artist. En konstnär som lägger ner lika mycket av sin själ i maten som i sin musik.

  Av: Sigmund Kaarstad

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!