• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Dalarna

    I Dalarna frodas det gamla kulturarvet vid sidan om de senaste trenderna. Här bjuds fjällnära smaker med moderna inslag från hela världen.

    Lammsteken bakas under ett kryddigt täcke av fetaost, soltorkade tomater och mynta, och serveras med stora vita bönor.
    Foto: Arne Adler

    Det går inte att ta miste på att vi är i Dalarna. De timrade rödmålade husen, som kantar vägen till värdshuset i Dala-Floda, bär en omisskännlig prägel av dalakultur.

    Det prisbelönta och charmiga värdshuset drivs av Christina och Paul Aarts. Paret är ett levande exempel på människor som trotsar lagar, förordningar och demokrati och därigenom skapar en levande landsbygd.

    Klicka här och kom direkt till Pauls läckra recept!
    • Fetaöverbakad lammstek med smak av mynta
    • Libbstickaost med pumpakärnaolja
    • Aprikostäckt ankbröst med apelsinsås och tagliatelle

    Värdshuset ligger idylliskt inbäddat i grönska ner mot Flosjön. Här har det varit pensionat sedan början av förra seklet. Men när Paul och Christina kom hit liknade stället mest ett enkelt härbre. Ett riktigt renoveringsobjekt som behövde kärlek, tid och massor av praktiskt arbete.

    Christina berättar om omtänksamma grannar som genast kom till hjälp för att rusta det gamla pensionatet. De röjde och brände på den vilda tomten. Och Christina och Paul fick en sågbock i välkomstpresent…

    Men nu står pensionatet knappt att känna igen. Innanför den karakteristiska blå dörren hänger massor av diplom och utmärkelser på väggarna.

    Här finns till exempel ett utlåtande från den internationella slow food-rörelsen: ”…a fine eating place that promotes hospitality and conviviality…”

    Och Gastronomiska Akademien intygar att detta är ett ”annorlunda värdshus med inspirerande matmiljö”.
    Värdshusets kök är Kravcertifierat, vilket betyder att så mycket som möjligt av råvarorna kommer från producenter som inte använder kemiska bekämpningsmedel eller konstgödslat foder.

    Lamm, älg, rådjur och fisk kommer bara från Dalarna och grönsakerna från Wålsteds trädgård i Dala-Floda.
    Men ändå är rätterna som serveras inte alltid typiskt svenska.

    Paul, som basar i köket, har hämtat mycket av matinspiration och idéer från sina och Christinas många resor i världen.
    Prova Pauls läckra recept och njut av de svenska höstråvarorna med en touch av världen.

    Av: Sigmund Kaarstad

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!