• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Danska öarna Fyn och Bornholm

  En sensommartur på cykel på någon av de danska öarna bjuder på mat och upplevelser. Vi tar dig med till Fyn och Bornholm.

  I Fyns huvudhamn guppar fiskebåtar och segelbåtar sida vid sida.
  Foto: Martijn Oomes och Sigmund Kaarstad

  Bornholmerhanen – ungtuppen – är en specialitet på Bornholm. Den är större än våra vanliga kycklingar och har mer smak i köttet, och allt foder kommer från Bornholm (www.bornpoultry.dk). Rätten på tallriken har kocken Jon Sussemiehl på Jantzens Hotel i Gu
  Foto: Martijn Oomes och Sigmund Kaarstad

  Semesterstormen har bedarrat, och du kan utan att trängas med andra cykla rakt in i Hans Christian Andersens sagovärld på de danska öarna. Här hittar du massor av smultronställen, god mat och öl från lokala producenter.

  Klicka på rätterna och kom direkt till de dejliga recepten
  • Ingefärsmarulk med rapsmajonnäs
  • Rygeostkräm med gräslök
  • Danskt rågbröd med mycket kärnor
  • Rabarber trifle med vaniljkräm
  • Bornholmertupp på stor kyckling
  • Bornholmare med riktig rygesild

  HC Andersen från Fyn var en man med sinne för det goda livet. Han lät sig ofta och länge bjudas till vistelser på öns stora herrgårdar. Och det känns som att stiga in någon av hans sagor när man bänkar sig runt det gedigna matbordet på Steensgaard Herregaard i skenet från silverkandelabrarnas höga ljus.

  Men de rätter som serveras är i bästa moderna stil, med en touche av det klassiska franska köket. Här finns ost, smör, yoghurt och mjölk från det egna mejeriet, kött från gårdens betande jerseykor och lamm, grönsaker från de välskötta åkrarna och vilt från skogen.

  Bördiga Fyn kallas med rätta Danmarks have – trädgård. Här finns de stora gårdarna, de många slotten och herrgårdarna. Flera av dem erbjuder övernattning i större eller mindre skala, så som Steensgaard Herregaardspension på södra del av ön, inte långt från den charmiga småstaden Fåborg.

  Och eftersom allt känns nära i Danmark, är det nästan så att man kan känna bryggeridoften från Refsvindinge Bryggeri, ett av de minsta i Danmark men med anor från slutet på 1800-talet.

  På Bornholm hittar man ofta Claus Meyer. Matpresentatören som är Danmarks motsvarighet till Mat-Tina Nordström visar gärna upp Bornholm i tv-rutan. Denna ö är fiskerökeriernas hemvist. Här finns inga herrgårdar, detta är bönderna och fiskarnas ö.

  Du kanske möter före detta grisbonden Jesper Poulsen i byn Pedersker som nu blivit vinodlare. Jesper håller låda i häststallet som han numera kallar Vineriet. Nu i september är det vinskörd och Jesper skojar om att endast kvinnor får trampa hans druvor, och de allena ska sitta i smakpanelen, ty det är kvinnorna som bestämmer i detta land.

  På rökeriet i Svaneke njuter man en riktig Bornholmare, en röksilltartar med rå äggula och gräslök. Den ger kraft i benen för fortsatt cykelfärd på några av öns 250 kilometer cykelvägar. Till exempel till Bornholms moderna konstmuseum vid Helligdomsklipperne nära Gudhjem.

  Eller till en av öns fyra golfbanor innan det är dags att hitta rum för natten på något av öns charmiga badhotell. På Bornholm finns många fina badstränder och ön har Skandinaviens flesta soltimmar.

  Kvällens middag finns i en restaurang i ett samhälle nära strandkanten. Där är det folkligt, enkelt, rejält och gott. Efter en dejlig dag i Danmark.

  Av: Sigmund Kaarstad

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!