Min särbo är fixerad vid mat

Min särbo är fixerad vid mat Hej Ingemar, jag är särbo sedan en tid. Vi är 75-plus, kände varandra som unga, men skildes åt och...

Min särbo är fixerad vid mat

Hej Ingemar, jag är särbo sedan en tid. Vi är 75-plus, kände varandra som unga, men skildes åt och har nu hittat tillbaka till varandra. Vi har båda varit gifta men nu är vi ensamma sedan respektive gått bort. Det är flera mil mellan oss men vi åker till varandra då och då.
Nu till problemet: Han är så fixerad vid mat, det är som en drog. Han funderar hela tiden på vad han ska ha till middag nästa dag. En gång i tiden var han en lång smal pojke, numera väger han 110 kilo, vilket är 50 kilo mer än jag. Han är duktig på att laga mat och använder gärna mycket smör att steka i. Frukt och grönsaker är han inte intresserad av. Till frukost vill han gärna ha prinskorv eller falukorv och så ska det vara ordentligt med kött och potatis till lunch. Han äter fort, stora tuggor och han sköljer gärna ner tuggan med öl. Han har hjärtproblem och diabetes och måste äta 7 sorters mediciner 2 gånger om dagen. När han går klagar han på att han blir andfådd och får ont i benen.
Vi kan inte göra så mycket tillsammans eftersom han inget orkar. Han säger att han måste äta så att han blir mätt! Han sover 9–
10 timmar per natt men vill också sova middag 1–2 timmar. Vad ska jag göra?
Sylvia

Svar:

Sylvia, grundregeln är att man inte kan förändra andra, bara sig själv, och det kan vara nog så svårt. Men man kan underlätta, locka, vädja, resonera och hota och det kan förstås ge resultat. Jag tror att just underlätta och locka är de mest framgångsrika sätten. Jag utgår ifrån att han vet hur illa du far av att han inte tar hand om sig. Förstår han att du kanske inte vill ha någon relation med honom om han fortsätter så här?
Om din särbo totalt struntar i att han riskerar en för tidig död hjälper det nog inte hur mycket du än påpekar hur hans frossande kommer att sluta. Det finns inte en enda rökare som inte vet att rökning är livsfarligt.
För att någonting överhuvudtaget ska hjälpa måste din partner nog komma över någon sorts gräns, där han själv upptäcker fördelarna med att röra på sig och hålla igen på korven. Motion och vettig kost leder inte bara till god fysik utan man mår ju också betydligt bättre psykiskt och sover gott på natten. 
Om jag ber dig göra en skala, från 0 till 10, där 0 betyder att du struntar i om han förändrar sig och 10 att hans förändring är det viktigaste i hela ditt liv – var på skalan skulle du lägga dig då? Blir det en låg siffra får du nog acceptera situationen som den är. Blir det däremot en hög siffra, ja då är chanserna större att du ska få honom att ändra på något i alla fall. Det du försökt och misslyckats med har hittills inte varit framgångsrikt, så försök inte med det igen, utan – tänk om och gör nytt!
Kanske kan ni göra någon sorts överenskommelse som skulle kunna få honom att, för en avgränsad tid, göra som du vill? För att det ska fungera kan du kanske erbjuda något i utbyte – en resa, något evenemang eller att du reser mer till honom? Vad som helst som han kan tänkas nappa på. Ska du lyckas tror jag att du måste vara uppfinningsrik och uthållig. Förhoppningsvis upptäcker han det nya livets fördelar och sedan själv är villig att fortsätta på den inslagna vägen. Men händer ingenting kanske du kommer fram till att du vill bryta upp.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top