• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Bagarnas bästa bröd

    Det tar en hel vecka att jäsa surdegen till Nisses tyska lantbröd. Men det är väl värt att vänta på. Och för den som är otålig finns en genväg.

    Spickekorvsmörgås med lätt-creme fraiche.
    Foto: Arne Adler

    Tyskt lantbröd från Nisses konditori.
    Foto: Arne Adler

    Mester Erik står det på en stor takskylt man inte missar när man kommer med färjan från finska Vasa och landar i Holmsund vid inloppet till Umeå.

    Men i verkligheten är det Nisses Conditori man vill besöka om man svänger in på parkeringen. För det är många som upptäckt detta lilla konditori som har limpor med stor smak. Och självklart härliga kakor och bakelser så som ett riktigt kondis ska ha.

    Den lilla bagarfamiljen består av Nisse Olofsson, Bodil Boström och deras lillbagare Ludvig Olofsson. Samt praktikanter som får lära sig hantverket från grunden. När vi kommer på besök finns sockerarbeten utställda som skira konstverk på glasdisken.

    Limporna är bas för deras matiga mackor som har strykande åtgång vid lunchtid.
    – Du ska få det enklaste och kortaste limprecept jag har, skrattar Nisse, och rabblar upp siffror på vatten, mjöl och jäst. Tillvägagångssättet har han i huvudet.

    Här får du hans recept. Resultatet är en rund, gedigen limpa. Arbetsinsatsen är ringa, men tålamod behövs i rikligt mått.

    Klicka här och kom till recepten:

    • Surdeg med yoghurt - tar ett dygn
    • Surdeg med vatten - tar en vecka
    • Tyskt lantbröd från Nisses konditori
    • Räksmörgås mini med avocadokräm
    • Avokadokräm till smörgåspålägg
    • Laxsmörgås mini med avokadokräm
    • Ostsmörgås mini med rädisa
    • Spickekorvsmörgås med lätt-creme fraiche

    Av: Sigmund Kaarstad

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!