• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sparristid i Spreewald

  Nu är våren som vackrast i Tyskland. Och maten som godast. På varenda restaurang finns en sparrismeny. Sparris- och koktips i artikeln.Sparris med kvarg och linfröoljaHefeplinse pannkakor på jäst Sök bland våra 163 sparrisrecept i databasen.

  Sparristid i Spreewald
  Foto: Anna Clarén

  Den mjälla vita sparrisen fyller restaurangerna i Tyskland. Vi avnjöt den i det östra hörnet av landet där varenda by är som hämtad ur bröderna Grimm.

  Här kan man frossa i den vita sparrisen i varje upptänklig form. Det mesta är lokalt producerat.

   

  Spreewald

  Från Berlin är det en och en halv timmes resa på Autobahn till Spreewald. Från den lilla staden Lübbenau blir vägarna smalare och smalare. Här finns floden Spree och landskapet genomkorsas av ett nät av små flodarmar och grönskan svämmar över alla bräddar.

  Vid vägs ände ligger byn Leipe med det lilla värdshuset Spreewaldhof. Fåglarna sjunger som tokiga och uppe på en stolpe ruvar en stork på sin hemlighet.

  Värdparet Christel och Günter Buchan tar emot. Pensionatet och restaurangen startades i början av 90-talet, på bondgården, där Günter är född och uppvuxen. Fiske har alltid varit en födkrok här och fortfarande är Günter på fiskafänge nästan varje morgon i sin flatbottnade, långa träbåt. Den manövreras elegant på samma sätt som Venedigs gondoler.

  Mattradition

  På menyn finns fiskrätter av dagens fångst, ofta forell, gös och abborre. Och mal, hör och häpna! Den senare fisken är fridlyst
  i Sverige, men här kan du alltså få ett smakprov.

  Vi koncentrerade oss emellertid på sparrisen – och den omtyckta kvargen, som
  i trakten äts med färskpotatis och någon matsked linfröolja. Rena hälsomedicinen!

  Långsamt avnjuts maten på terrassen vid kanalen medan man funderar över hur vattnet senare ska anträdas. Kanske i en flatbottnad kanalbåt med vitskjortad gondoljär, väldigt civiliserat vid dukade bord och med öl till fyndpris. Eller i kajak, som kan hyras på Spreewaldhof.

  Men medtag karta! Här är vindlande vilt och vackert och människor sägs ha levt undangömda här under hela kriget.

  Nu tycks kriget och även DDR-tiden mest som ett avlägset minne. Det är svårt att tänka sig något positivt med den långa tiden i diktatur. Tiden stod i viss mån stilla – och där kommer vi till det som en besökare nu uppskattar. Många vackra hus fick stå kvar.

  Resultatet har blivit stilla idyller av sten och korsvirke. Och en bevarad lokal mattraditon för oss att avnjuta.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!