• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Icakurirens äggskola

  Vi har utmärkta ägg i Sverige. Lär dig tyda koderna. Icakurirens lilla äggskola ger dig alla fakta så att du kan göra ett val i påsk.

  Tack vare Astrid Lindgren fick den svenska värphönan ett nytt liv – på en pinne. Nu är det lag på att Agda ska få bo rymligt och leva så naturligt som möjligt. Det gäller oavsett om hon sitter i bur eller går omkring fritt i ett stall.

  Nästan alla ägg som säljs i Sverige är svenska. På ett tjog ägg i butikerna hittar du bara ett importerat. Då handlar det nästan alltid om ett finskt ägg. Finland är liksom Sverige fritt från salmonella.

  Men det finns ändå skäl att välja bort finska ägg: Hönorna som har lagt dem har det sämre än våra svenska.

  – Om ägget är från Finland kommer det från en höna i en oinredd bur, säger Jenny Yngvesson på Djurskyddsmyndigheten.

  Oinredd bur betyder en gammal, trång bur – ofta köpt i Sverige när den skrotades här. När värphönorna hålls trångt blir äggen billigare. Därför är det framför allt om du frestas att fynda ägg i storpack som du ska vara uppmärksam. Om koden på äggen innehåller bokstäverna FI är de från Finland.

  Siffrorna berättar ännu mer. Vill du vara detektiv kan du till och med spåra vilken gård ägget kommer ifrån.

  Äggskola

  Rena hälsokuren
  Frossa i påsk och känn dig nyttig! Ägget är rena guldgruvan, både för kycklingar och människor. Vitan innehåller bästa tänkbara protein och gulan hela paletten näringsämnen, utom C-vitamin. En del av nyttigheterna i ägget är sådant vi har svårt att få i oss tillräckligt av, som vitamin D och selen.

  – Man kan gott äta ett ägg om dagen, året runt, säger Icakurirens dietist Viveca Annell. Visst innehåller ägg kolesterol, men den stora faran för kolesterolvärdet är det mättade fettet.

  Det är kroppen själv som bildar det farliga kolesterolet när vi äter mättat fett. Det är mycket värre för oss än det kolesterol vi får i oss
  direkt genom mat, som ägg.

  Den som har högt kolesterolvärde kan skära ner äggransonen till fyra ägg i veckan, alltså ett varannan dag. Men för alla oss andra är äggfrosseriet i påsk alltså rena hälsokuren.

  Färskingar
  Vill du ha lättskalat i påsk, låt äggen ligga 1–2 veckor. Helt färska ägg är omöjliga att skala. Räkna bakåt – bästföredatum är satt 28 dagar efter värpningen.

  Friska ägg
  I Sverige kan vi njuta en äggtoddy utan att behöva oroa oss för att bli sjuka. Våra ägg är fria från salmonella. Det är en lyx vi sällan tänker på. I de flesta andra länder i världen kan det vara farligt att äta råa ägg.

  Man behöver inte åka så långt. I många länder i Europa innehåller mer än hälften av äggen salmonellabakterier, till exempel i Spanien och Portugal. Danmark hade tidigare mycket salmonella i ägg, men läget har de senaste åren förbättrats.

  När ägg importeras krävs intyg att de är fria från salmonella. Gäller inte Finland.

  Gamla ägg
  När vikingarna kom hem från sina fälttåg hade de med sig ägg hem. Det var på 1000-talet. På de ostindiska öarna började människor tämja hönsfåglar från djungeln redan 2 000 år före Kristus.

  Äggfrossa
  Vi kan tacka våra 6 miljoner svenska värphöns för att vi kan vräka i oss ägg i påsk. På en vecka äter vi 2 000 ton ägg, dubbelt så många som en vanlig vecka. På ett år äter en svensk i snitt 200 ägg.

  Brun eller vit?
  Det är de äldre hönorna som värper frukostäggen, de unga värper mindre ägg. Bruna hönor värper bruna ägg och vita värper vita ägg.

  Eggad av ljus
  Det är ljuset och värmen som driver höns att värpa mer på våren. Det är en orsak till att det blev tradition att äta ägg i påsk. En annan är fastan. Efter den var det gott att äta ägg.

  Värptal
  En värphöna lägger ungefär 300 ägg om året. Det är mycket mer än förr, eftersom raserna är framavlade för att värpa. De tio svenska lantraser som har räddats till eftervärlden värper ungefär hälften så mycket.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!