• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Västerbotten

  Från Västerbotten kommer högklassiga viltprodukter som fått Gastronomiska Akademien att skriva ut diplom. Det handlar om renkött, så klart.

  Familjen Eklund framför den gamla prästgården i Norsjö.
  Foto: Arne adler

  – Jag har luskat lite men inte lyckats klurat ut vem som tipsade Gastronomiska Akademien om mig och företaget, Men utmärkelsen är både en sporre och en spark i arslet, försäkrar Fredrik Eklund. Någon har sett vad vi håller på med.

  Klicka på rätterna och kom direkt till recepten.

  • Inbakat reninnanlår och italieninspirerad sallad
  • Souvas eller skav i ljummet pitabröd
  • Helstekt renfilé med stekta kantareller
  • Rotsakslåda att serveras varm eller ljummen

  Hemma i det stora, solgula prästgårdsköket har Fredrik och hans fru Jessica dukat fram härliga rätter med renkött på det gedigna matbordet med plats för många. Renkött är deras specialitet, samt Fredriks jobb.

  Han är vd för det sameägda slakteriet Grundnäs AB, ett vilt- och renslakteri, samt för Arjeplog Kött där slakteriets kött förädlas till olika specialiteter. Sedan 1994 då han motvilligt följde med sin svärfar till banken för att låna pengar till slakteribygget har det bara gått framåt.

  – Och jag som inte ens tålde se mitt eget blod, skrattar Fredrik. Jag kunde inte ett dugg om slakt och kött. Men svärfar som är same, har renar och kan hantverket, brydde sig inte om protesterna, det vara bara att tuta och köra. Första året gick företaget med tjugosex kronor i vinst.

  Grundnäs, som med sina tre hus knappt finns på kartan, är varumärket för företagets spetsprodukter, de verkligt fina, dyra köttdetaljerna. Fredrik poängterar att renkött härifrån aldrig kommer att vara en lågprisprodukt.

  Renskavet till exempel är inget tumlat och blandat kött, där hinnor och senor ligger huller om buller. Det fina skavet är skavd renbog eller skavd renstek, med köttfibrerna åt rätt håll. Ett sådant skav som samerna själva vill ha.

  Fredriks nästa mål är att få renägarna att höja kvaliteten på sina djur. Vajorna, hondjuren, sparas för länge, tycker han. De är bäst i en ålder av tre–åtta år. Dessutom bör aveln bli mer medveten. Fredrik talar mycket om långsiktighet och kvalitet på köttet och de produkter som kommer från företaget. Det handlar om rätt styckning, rätt sortering, rätt hantering.

  Renkött ska vara något attraktivt som kunderna verkligen vill ha, och betala för. Då är kvaliteten viktigare än att alltid tjäna sista kronan, menar han. Han upprepar det så många gånger att det låter som företagets mantra inför framtiden.

  Första årets tjugosex vinstkronor har förvaltats till förra årets omsättning på sjuttio miljoner. Från en bygd som knappt finns på kartan.

  Souvas - läcker Slow Food

  Souvas betyder rökt på samiska. Traditionellt menas renkött som är lättrökt och som bräcks, det vill säga steks hastigt. Köttet blir bäst om det skivas tunt eller strimlas.

  Förutom i pitabröd passar det bra med äggröra, grönsaksröra eller i kombination med pasta. Souvas innanlår är den första svenska produkt som uppfyller kriterierna för slow food-produkter, som ska garantera både smakupplevelse och hög kvalitet.
  Ur "Ren matlycka" av Gudrun Thomasson-Ek

  Av: Sigmund Kaarstad

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!