• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Njut en middag på väderöarna

  Följ med till Väderöarna, längst ute i väster. Här finns ett pensionat som är öppet året runt dit man gärna söker sig för lugnet och den goda maten.

  En smakrik kräftsoppa, där kräftskalen inte behöver rostas innan.
  Foto: Agneta Thorsén

  Väderstation
  Foto: Agneta Thorsén

  Det är en kylig morgon och det gamla fiskeläget Hamburgsund i norra Bohuslän ligger nästan öde. I fiskehamnen ser några räkfiskare över sina trålar innan de ska ge sig ut på fiske. En flock måsar har upptäckt dem och cirklar över deras båtar i hopp om att knycka till sig en matbit.

  Så kommer vår båt, Sjöbus(s)en Rulle, som ska ta oss ut till Väderöarna, dessa märkliga öar långt ute i havet som varit bebodda från 1600-talet ända fram till 1960-talet.

  Rulle lägger till vid bryggan på Storö, huvudön bland de nästan 400 öar som utgör Väderöarna. Där ligger pensionatet och där väntar så småningom en god kräftsoppa till förrätt, stekt marulk och basilikasås till varmrätt och som avslutning en vit chokladmousse. Men först vill vi bekanta oss med ön.

  Klicka på länkarna nedan för att komma till recepten

  Kräftsopppa
  Stekt marulk och basillikasås
  Chokladform med vit chokladmousse

  Ta av skorna. En handmålad skylt i hallen på pensionatet talar om vad som gäller. En underbar doft av nybakade kanelbullar slår emot oss redan i hallen. Efter den uppfriskande båtturen är det skönt att slå sig ner vid ett fönster med en kaffekopp och bara låta vinterlugnet komma till en.

  I köket slamrar kockarna med sina grytor och vi behöver inte bekymra oss det minsta om vad vi ska ha till middag. Det är därför vi kommit hit. För att slippa vintervardagen en stund, få gå till dukat bord och få en naturupplevelse utöver det vanliga. Ett norskt par, Stein Nielsen och Kristin Kinge, som varit på ön ett dygn redan, intygar att vi kommit rätt.

  – Här är så fridfullt och samtidigt exotiskt för oss som bor i inlandet, säger Kristin.

  Vad har ni gjort här?

  – Man behöver inte göra så mycket. Här räcker det att bara vara.

  Det pratas mycket väder på Väderöarna. Det hör man väl på namnet. Ändå tror hobbyforskaren Karl-Allan Nordblom, som är född på Väderöarna och bodde där tills han var åtta, att väder egentligen är en försvenskning av det dialektala vär som i vara. En plats att vara på helt enkelt.

  Karl-Allan Nordblom guidar oss runt på ön och berättar många historier om förlisningar och grundstötningar på de farliga skären. Han vet, för hans pappa var lots härute och nio generationer före honom. Karl-Allans vackraste historia handlar om den fantastiska trädgården som finns på Väderöarna.

  Redan Linnés lärjunge Pehr Kalm hade hört talas om denna trädgård, där det ska ha hängt de skönaste äpplen. Kalm letade igenom hela ön och fann aldrig någon trädgård.

  – Men det är det som är hemligheten. Denna underbara trädgård fann bara den som inte letade. Jag vet att den finns här än i dag – för jag har sett den, säger Karl-Allan Nordblom.

  Av: Anna-Lena Bjarneberg

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!