• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Pasta i fin form

  Vår älskade pasta tar sig allt fler uttryck i form, färg och smak. Kolla vad du kan göra med de olika sorterna och en handfull såser.

  Fettuccine. Bandspagetti, den mörka med torkad spenat som tillsats.

  Skuren spagetti. Den röda heter peperoncino och den svarta är färgad med bläckfiskbläck.
  Alla fotografier- Kent Jardhammar

  Lumaconi rigati. Snäcka, lumacone kan även betyda latmask på italienska. Finns i olika storlekar.

  Snabbt om pasta

  • Räffliga och ihåliga pastatyper kan bära mer av en tunnare sås än släta sorter.
  • Pasta av durumvete ska kokas al dente, det vill säga den ska fortfarande ha tuggmotstånd, men inte vara hård. Den ska inte heller vara så mjuk att den tappat tuggmotståndet.
  • Pasta utan ägg passar bäst till tomatbaserade såser med olivolja och vitlök.
  • Pasta med ägg passar bäst till ost-, bechamel- och smörsåser.
  • Nya smaksättningar av pasta är bland annat blåbär, svamp, rucola och chili.

  • Du kan välja pasta efter typ: durumvete, fullkorn, spelt, äggpasta eller smaksatt.
  Eller välj efter form: lång, platt, kort, rör, strån, stora eller små.
  Eller välj efter koktid; torkad pasta behöver allt från 2-3 minuter upp till 12-15 minuter. Färsk pasta har kortare koktid.
  • Beräkna cirka 70 gram torkad pasta per portion, alltså knappt 300 gram till fyra. Volymen varierar beroende på pastasort.

  Pastavariation

  Formade som strutar eller doftande av blåbär. Byt ut spagettin mot någon av alla nya pastasorter. Och låt dem få sällskap av goda tillbehör.

  Pappardelle

  Lasagne, här präglad och skuren som breda band.
  Servera den till exempel med carbonarasås, den går bra att rulla upp på gaffeln och på så sätt följer fläskbitarna med.

  Skuren spagetti

  Den röda heter peperoncino och är smaksatt med chilipeppar och paprika. God till rökt fisk eller kött. Den svarta är färgad med bläckfiskbläck, men har neutral smak. Serveras till vit fisk eller sjuden lax. Den beiga är smaksatt med basilika. Servera den med en tomatsås och ricotta eller mozzarella.

  Tagliolini

  Nystan av tunn tagliatelle, ligger som fågelnästen i asken. Vänd den kokta pastan med smörfrästa bitar av sparris, kräftstjärtar och färskhackad dill. Eller servera med en tomatsås endast kryddad med färsk oregano.

  Fusilloni

  Skruvar, de här är stora, cirka 7 centimeter långa. Mindre finns också. Lämpar sig till tunnare såser, såsom färdigköpt ostsås eller örtsås, som man bara strör grönt kryddhack på. Fyller bra i sallader.

  Tagliatelle, fullkorn

  Bandspagetti på fullkornsmjöl. Smakar kraftigt i sig. Bra till köttfärssåser eller till sås med lever eller njure. Även god till stekt lax. Nyttig vardagsmat.

  Garganelli alla ruccola

  Små rör, egentligen små kvadrater av pastadeg, här smaksatt och färgsatt med rucola, som rullats samman. God i sallader med till exempel lufttorkad skinka eller salamiskivor. Eller med en smörklick på, serverad till vit fisk. Eller helt enkelt med pesto på.

  Penne

  Rör i tre färger.
  Festlig i sallader. God med bara lite pesto till grillad kyckling. Eller med vinsås till fisk. Suger bra upp tunnare såser.

  Paccheri

  Rör, liknar avkortade canneloni.
  Lämpar sig till sås som är så tunn att den flyter in i hålen, till exempel vit ostsås med finskuren salladslök. Eller att fylla med fasta röror eller färs.

  Tagliatelle med blåbär

  Smakar blåbär. God till vilt och skogsfågel. Häll bara lite grädde på den kokta pastan, eller klicka på extrasaltat smör. För lite mer smak, riv över pecorino, en lagrad fårost. Eller klicka på ricotta, italiensk färskost.

  Fettuccine

  Bandspagetti, den mörka med torkad spenat som tillsats. Klassisk till köttfärssås, prova med en skvätt rödvin i såsen nästa gång, då får den ett italienskt lyft, nästan som bolognese-såsen.

  Orzo

  Betyder sädeskorn, liknar ris.
  Servera den i soppor eftersom den också reder något, god i fisksoppa. Eller koka den, häll bara över lite grädde och servera till kött eller stekt fisk.

  Lumaconi rigati

  Snäcka (lumacone kan även betyda latmask på italienska). Finns i olika storlekar. Rigati betyder att de är räfflade, alltså drar de åt sig mycket sås. Ta en tomatsås eller vitvinssås på och servera till stekt lax. Fyller bra i sallader.

  Tagliatelle med svamp

  Pastaband med svampsmak. Förstärk smaken genom att blanda ner frästa skogschampinjoner, nypressad olivolja och färskhackad rosmarin. Servera till en blodig älgbiff.

  Pasta tre colori gigli

  Pastellfärgade liljeformade strutar i tre färgställningar.
  Ser ut som godis, rolig att servera till barn. Klicka lite smör på eller droppa på grädde. Eller fräs skinkbitar i smör, häll på grädde och smaka av med några droppar tryffelolja.

  Calamari

  Ser ut som bläckfiskringar, men smakar som vanlig pasta.
  Servera med en vinsås med bläckfisk, skaldjur eller fiskbitar i.

   

  Av: Sigmund Kaarstad

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!